1998/99: Vsetínu konečně vyrostla konkurence

  • 14
Praha - Hokejový Vsetín má konečně konkurenci! To byl hlavní objev extraligové sezony 1998/99. Do té doby čtyřnásobný mistr v řadě, který nedal v play-off nikomu šanci, byl v semifinálové bitvě na pokraji vyřazení. Nakonec nad Spartou vyhrál na samostatné nájezdy v pátém utkání a potom dokráčel k pátému titulu, vedle něj ale vyrostl tým, který se s ním jako jediný mohl v extralize rovnocenně měřit. "Všechna utkání se Spartou, to byla oslava hokeje," říkal tehdejší asistent vsetínského kouče Miroslav Venkrbec. Nejzajímavější střípky z extraligové mozaiky 1998/99

V seriálu iDNES o deseti ročnících samostatných českých soutěží najdete každé úterý díl k jedné sezoně hokejové extraligy a každý čtvrtek k sezoně v 1.  fotbalové lize.


Dopita, Patera, Procházka, Čechmánek na jedné straně, Hnilička, Hlaváč, Výborný a Kučera se Sýkorou na druhé. Tyhle hvězdy ozářily semifinále hokejové extraligy v roce 1999.

Souboj titánů Vsetína a Sparty nabídl fantastickou podívanou. Pražský klub skončil v základní části až čtvrtý, kdežto Vsetín suverénně základní část vyhrál. Ale vzájemné semifinále nemohlo být vyrovnanější.

První zápas rozhodl Dopita v prodloužení, Vsetín vyhrál 2:1. Ve druhém zvítězila Sparta na Valašsku 3:2 a do Prahy odjížděla za slibného nerozhodného stavu v sérii. Jenže Vsetín první utkání na Spartě vyhrál, ale domácí pak vrátili sérii na Moravu k pátému zápasu.

A to byl nervy drásající duel dvou skvělých gólmanů, kteří spolu později vyhráli v českých dresech titul mistrů světa: Milan Hnilička kouzlil ve sparťanské brance, v té vsetínské Roman Čechmánek. I když trenér Tabara postavil "superútok" Dopita, Patera, Procházka, poprvé v dějinách českého play-off nepadl za sedmdesát minut gól a zápas dospěl až k nájezdům.

Série byla vyhecovaná, vzduchem létaly pěsti i ostrá slova. "Čechmánek dělá tyjátr," rozčiloval se sparťanský kouč Pavel Richter na podrážděného vsetínského brankáře, který si stěžoval na rozhodčí a fyzické ataky soupeře. Dopita neváhal trefit do zubů skoro dvoumetrového Michala Sýkoru.

Ještě nikdy nebyl Vsetín tak blízko vyřazení. V prodloužení se zjevil s pukem na holi sparťanský tahoun Žemlička pět metrů před Čechmánkem. V lepší pozici už nemohl být. Netrefil branku.

A v nájezdech už vsetínští borci sparťany zkušeně přestříleli. Martin Procházka překonal kamaráda z Kladna Hniličku jak jinak než kličkou do bekhendu, pak se trefil Michal Broš, dnes jeden z pilířů sparťanského útoku. Z pražského týmu překonal Čechmánka jen Patrik Martinec.

Vsetín vs. Sparta - semifinálové sestavy

Vsetín: Čechmánek - Zubíček, Tesařík, Jaškin, Jakeš, Srdínko, Zábranský - Bělohlav, Dopita, Stantien - Sršeň, Patera, Procházka - Kratěna, Broš, Tomajko.
Sparta: Hnilička - Toužimský, Kučera, Sýkora, Benýšek, Ptáček, Šrek - Výborný, Martinec, Hlaváč - Zelenka, Novák, Žemlička - Bednář, J. Hlinka, M. Hlinka.

A potom se rozjel Tomáš Sršeň, veterán, který pamatoval ještě ligu v osmdesátých letech. Trochu komicky zahýbal rameny, ale Hniličku tím rozhodil, a pohodlným blafákem poslal puk k tyčce.

Vsetínská hala explodovala nadšením, i tentokrát se podařilo udolat pražského rivala, i když jen těsně. Publikum, trochu už zhýčkané snadnou cestou za titul, znovu s týmem dýchalo a prožilo nevídané drama.

"Bylo to předčasné finále," říkali tenkrát hokejoví experti. A další vývoj jim dal za pravdu. Ve finále se proti Vsetínu postavil sousedský Zlín, ale nedokázal vzdorovat a nevyhrál ani jeden zápas.

O rok později se Vsetín potkal se Spartou v play-off znovu. Tentokrát už ve finále.

Roman Čechmánek byl největší semifinálovou oporou Vsetína. V pátém utkání nepustil ani gól a uspěl i v následných nájezdech.

Série Sparty a Vsetína byla hodně vypjatá. Roman Čechmánek (vlevo) často podrážděný vyjížděl z branky. Vpravo nejlepší střelec ročníku 1998/99 Jan Hlaváč.

Sparťanský gólman Milan Hnilička zasahuje proti vsetínské střele, za ním dotírající Radek Bělohlav.

SPARTA SE VZEPŘELA. Patrik Martinec (vepředu) a další sparťané slaví gól v síti Romana Čechmánka. Po letech suverénní hegemonie vyrostla Vsetínu konkurence, která valašský tým málem vyřadila v semifinále.


Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.