Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Liberecký kondiční trenér: Hokejisté tu chtějí střílet kanónem z kanoe

S ČINKAMI. Kondiční trenér Aleš Pařez dohlíží na cvičení kapitána libereckých hokejistů Jana Výtiska. Letní dřina „na suchu“ tento týden Bílým Tygrům končí. Po dovolené 20. července už vyjedou k tréninkům na ledě. | foto: Jiří Princ, Bílí Tygři Liberec

17 2016
Loni v létě naboural zaběhlá paradigmata trénování v Česku a čas ukázal, že měl pravdu. Hokejový Liberec válí i díky kondičnímu kouči Aleši Pařezovi.

Narodil se v Česku, ale posledních 20 let strávil v zahraničí, kde nabyl spoustu vědomostí. V Liberci učí, že se hokejista nemůže připravovat jako triatlonista, a zavedl krátké, ale intenzivní silové tréninky. Pařez jde ještě dál a poutavě vysvětluje, jak je stejně důležitá strava, spánek nebo myšlení člověka, aby byl úspěšný ve sportu.

Jste rád, že se potvrzuje správnost vašeho přístupu?
Byl jsem o něm přesvědčený od začátku, ale jde jen o jeden díl z celého kontextu. Liberec je úspěšný i díky lepší atmosféře v kabině, novým hráčům, výbornému videokoučinku, využívání podrobných statistik nebo díky progresivním fyzioterapeutům.

Máte zpětnou vazbu na svou práci?
Je velice pozitivní, začalo za mnou chodit víc a víc hráčů i z jiných sportů, kteří chtějí udělat individuální přípravu. Bude zajímavé sledovat, jak bude vypadat letní příprava ostatních klubů, protože lidé se zajímají a chtějí to nejlepší. V Americe to takhle funguje všude.

„Člověk má určitou energii, se kterou musí dobře naložit. Přetrénované tělo začne chátrat. Hokejisté jsou sprinteři na ledě, nemůžou trénovat maraton.“

V kostce jde tedy o to, trénovat podle potřeb daného sportu?
Přesně. Člověk má určitou energii, se kterou musí dobře naložit. Přetrénované tělo začne chátrat. Hokejisté jsou sprinteři na ledě, nemůžou trénovat maraton.

Co je pro ně nejdůležitější?
Že musí trénovat sedm základních pohybů. Dřep, výpad, rotaci, tlak, tah, ohnutí a sprint. Bruslení je výpad, při kterém rotuje páteř. V soubojích se přetlačujete a ustojíte je díky dřepu. Zásadní je pracovat se svaly, které vás stabilizují a zároveň s těmi, které tělem hýbou.

To je v Česku problém?
Hráči, kteří vyrůstají na strojích, tu mají silnější pohybové svaly než stabilitu. Z toho vyplývají zranění, protože mají velkou sílu a neumí s ní nakládat. Základem je zapracovat na hlubokém stabilizačním systému.

Co to je?
Uvnitř středu těla jsou čtyři hlavní svaly, které fungují jako cylindr: seshora je bránice, zespoda je pánevní dno, zepředu je příčný břišní sval a vzadu rozštěpené svaly kolem páteře. Všechny čtyři jsou propojené nervy. Při kontrakci jednoho z nich by u zdravého člověka měly ostatní ulehčit život plotýnkám. Když máme pevnější pánev, tak jsou stabilnější stehenní kosti, to znamená, že je stabilnější i koleno a kotník. Platí to i u ramen, loktů atd. A já vytvářím silnou námořní loď, která se při ráně nehne. Ale hokejista, který je často zraněný, chce střílet kanonem z kanoe.

Je vůbec lidské tělo stavěné na sport?
Není, proto jsou důležitá kompenzační cvičení. Sport je jednostranné zatížení a časem vás začne něco bolet. Následně se zvedají hladiny kortizolu a tělo přestane regenerovat. Tahle situace nastane i v okamžiku, kdy trénujete moc.

Jak docílit toho, aby ho tělo neprodukovalo hodně?
Krátkým silovým tréninkem a relaxací. Kortizol je reakce na stres, ať už fyzický, nebo psychický. Zklidnit se můžete třeba díky solím do koupele, v nichž jsou minerály. Ty podporují regeneraci těla, svalů, kloubů, pohmožděnin. S některými kluky se věnuju i meditaci.

„Nejhorší je, že dnes je v 80 procentech potravin cukr, který překyseluje organismus a bere z něj živiny. A také to, že spousta lidí, kteří učí výživu, má certifikát od firem, které vyrábějí procesem upravené potraviny. Tito lidé se nevědomky a ve jménu zdraví stávají prodejci těchto nezdravých potravin.“

Jak důležitá je z tohoto hlediska strava?
Ohromně, ale podstatná je její kvalita. Je to velké téma, na které je spousta názorů. Na internetu máte spoustu informací a nevíte, které si vybrat. Nejhorší je, že dnes je v 80 procentech potravin cukr, který překyseluje organismus a bere z něj živiny. A také to, že spousta lidí, kteří učí výživu, má certifikát od firem, které vyrábějí procesem upravené potraviny. Tito lidé se potom nevědomky a ve jménu zdraví stávají prodejci těchto nezdravých potravin. Oni sami si to ani neuvědomují, pokud nezjistí, jak systém funguje do hloubky. Perfektním příkladem je margarín.

Co je tedy zdravé?
Základem je, aby potravina nebyla nijak upravená člověkem. Doporučil bych třeba živočišné tuky, které jsou démonizované, ale lidé je jedí tisíce let. Ale musí být z krávy, která žere trávu - ta je zdravá. Tuk jako takový na sebe totiž nabaluje chemikálie. Tělo zvířat je tam tlačí, aby byly co nejdál od orgánů, kde je to nebezpečné. Stejné je to u člověka: když jíme hodně toxických látek, tak nám začne růst pneumatika, kam tělo ukládá toxický materiál. Po kvalitním tuku se vám ale tohle nestane.

Opravdu?
Čtyři roky jsem žil na Aljašce. Když se podíváte na typickou stravu tamních eskymáků, tak v ní mají z 90 procent tuk spolu s bílkovinami a jen 10 procent karbohydrátů. Jedí hlavně ryby a vysokou zvěř, protože na ledě nic neroste. A jsou to jedni z nejzdravějších lidí na světě. To samé platí o nativních Indiánech v Americe. Vždyť i u nás se dřív jedlo hodně másla, sádla a téměř neexistovala například cukrovka nebo obezita.

I tohle učíte hokejisty v Liberci?
Moc na ně netlačím. Na začátku letní přípravy jsme si udělali grilovačku, já koupil výborný maso, zeleninu, brambory, jenom aby kluci viděli, že se dá jíst dobře.

A chytili se?
To je práce na delší dobu. Lidé mají odmalička nějaké vzorce, kterých se těžko zbavují. Když je někdo od dětství zvyklý jíst hodně sladkého, tak se toho bude těžko zbavovat. I proto, že cukr je návykový. Je to droga. Takže se snažím postupně. Třeba přinesu dobré potréninkové jídlo, abychom nejedli tatranky. Kdo má zájem, s tím se pobavím. Je to krok po kroku. Pro hodně lidí je třeba obrovská změna pít místo koly vodu. I tak jsme udělali obrovský pokrok.

„Tělo se neustále obnovuje. Rostou vám nehty, kůže, vlasy. To samé se děje uvnitř. A člověk to, co nevidí, to neřeší. Z hranolků nic nevytvoříte, lidé do sebe nechtějí investovat, přitom jsou ochotní dát hromadu peněz do auta.“

Takže se správnou stravou můžu zlepšit výkon?
Nejtěžší je to lidem vysvětlit. Tělo se neustále z něčeho vyrábí. Rostou nám nehty, kůže, vlasy, všechno se nám mění. Zuby, všechno pracuje. A to samé se děje vevnitř. A člověk to, co nevidí, to neřeší. Přitom jde o vazy nebo svaly, které se neustále obnovují. A teď záleží, z jakého materiálu vše obnovujeme. Jestli z hranolků, nebo kvalitního materiálu. Jestli chceme vysokou výkonnost, tak se bez něj neobejdeme. Přitom spousta lidí je ochotná dát hromadu peněz do auta, ale do sebe investovat nechtějí.

A je to jenom v Česku, nebo všude na světě?
Všude. Hledat kvalitní zdroje potravy je pro ně stres navíc. Lidé jsou unavení a nemají kapacitu na tom něco změnit. Nejčastěji se stává, že chtějí zhubnout, ale nemají na to energii.

Energie chyběla loni i hráčům Liberce, viďte?
Přesně tak. Byli bez šťávy, protože netrénovali silově, ale vytrvalostně. Ale teď už víte, že to není jenom o tréninku, ale také o stravě, spánku a myšlení člověka.

Myšlení?
Jde o pozitivní přístup. Když přemýšlíme, tak si mozek bere 80 procent energie. Navíc většina lidí myslí negativně: člověk má okolo 25 tisíc myšlenek za den a 90 procent z nich je negativních. Říkají si, že nejsou dobří, že to nezvládnou, že to nepůjde a tak dále. I tohle ovlivňuje váš výkon.



Tabulka ligy

Klub Z V VP PP P SKÓRE BODY
1. Třinec 28 14 5 6 3 94:54 58
2. Liberec 27 16 2 4 5 73:45 56
3. Litvínov 28 12 8 0 8 70:66 52
4. Kometa 27 14 2 5 6 102:71 51
5. Hr. Králové 29 11 4 6 8 81:72 47
6. Sparta 26 13 1 5 7 82:66 46
7. Chomutov 27 8 8 2 9 85:85 42
8. Vítkovice 27 9 5 1 12 57:62 38
9. Ml. Boleslav 27 11 1 3 12 67:79 38
10. Olomouc 26 9 2 3 12 63:68 34
11. Plzeň 29 9 2 2 16 70:88 33
12. Zlín 27 8 2 2 15 61:91 30
13. Pardubice 27 6 3 2 16 67:85 26
14. K. Vary 27 5 1 5 16 53:93 22

Bodování

31

Martin Erat

Kometa

30

Lukáš Pech

Sparta

29

Marek Kvapil

Kometa

Góly

15

Dominik Kubalík

Plzeň

14

Martin Zaťovič

Kometa

13

Petr Vrána

Sparta

Nejčtenější

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze