Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Guta rozčarovalo prohlášení investora

3 2001
Praha - Problémy kolem výstavby haly, v níž se má v Praze konat světový hokejový šampionát hokejistů v roce 2003, nekončí. Sdružení finských podnikatelů Multi-Areena Praha oznámilo, že nemůže Mezinárodní hokejové federaci IIHF garantovat, že stihne včas postavit požadovanou halu v Praze na Hagiboru. Investoři stále nemají všechny potřebné dokumenty, aby mohli začít stavět, jednání o územním rozhodnutí je pozastaveno. "Chybí nám povolení pokračovat s projektem. Zatím není jisté, zda můžeme stavět a využívat pozemky na Hagiboru, a že celá stavba bude spuštěna," uvedl na tiskové konferenci v Praze předseda Multi-Areeny Martin Saarikangas.

"Proto nemůžeme v současné době IIHF garantovat, že stihneme dokončit stavbu pro šampionát v roce 2003."

"Není jasná ani odpověď na otázku o vlastnictví pozemků a bez toho není možné dostat územní rozhodnutí. Pracovali jsme v posledních týdnech tvrdě, ale v právních otázkách nejsme schopni nic učinit. Nejsme tedy schopni říct, že aréna bude v dubnu 2003 stát," prohlásil Saarikangas.

Předseda hokejového svazu Karel Gut v minulém týdnu vyjádřil přesvědčení, že hala bude postavena včas. Z dnešního jednání se zástupci Multi-Areeny však odcházel rozčarován. "Mám z toho pocit, že couvají. Nevím, co za tím vězí. Chtěl jsem po nich, aby mi dali do ruky papír, s kterým bych mohl příštím týden vystoupit na kongresu IIHF, což neudělali," řekl Gut.

Co bude znamenat oznámení finských investorů pro přípravu šampionátu v České republice, Gut nedokázal říci.

"Uvidíme na kongresu, ale s prázdnýma rukama tam nemohu. Na sliby už nedám," uvedl předseda svazu. Podle něho Finové halu na Hagiboru postaví, protože během příprav projektu utratili hodně peněz. "Teď jde ale o čas," tvrdí.

Ačkoli mezinárodní federace požadovala od českého svazu předložení záruk na nadcházejícím kongresu, o eventuelním přeložení šampionátu v roce 2003 do Lotyšska nebo jiné země, která projeví zájem, se podle Guta v Hannoveru jednat nebude. "Tak rychle to nepůjde," míní předseda hokejového svazu.

Podle časového rozpisu projektu měly být do konce dubna vyřešeny všechny náležitosti ohledně pozemků, v červenci mělo být vydáno územní rozhodnutí a nová aréna by byla dostavena do požadovaného termínu.

"Čtvrtého dubna jsme podali žádost o územní rozhodnutí, ale řízení ještě probíhá stejně jako řízení o stavebním povolení. V momentě, kdy budeme vlastníky území, zahájíme jednání o financování stavby," připojil Saarikangas. "Pokud půjde vše tak, jak je v projektech, jsme schopni stavbu dokončit za dva roky, ale když nemáme dispoziční právo, nemůžeme to zaručit," dodal.

Jednání provází řada problémů. Finský investor uvádí, že od začátku tvrdil, že nebude financovat vestibul metra, který je zanesen v územním plánu lokality pro výstavby haly. O jeho financování má nyní jednat dolní komora parlamentu. "V současné době plán zahrnuje výstavbu haly a infrastruktury. Na začátku jsme jasně řekli, že stavbu vestibulu do našeho projektu zahrnovat nebudeme. Řekli jsme, že jestli to někdo zaplatí, jsme schopni vestibul postavit," uvedl Saarikangas.

Gut ve středu uvedl, že investor je schopen halu postavit za čtrnáct měsíců, což Saarikangas upřesnil. "Arenu je možné postavit za tuto dobu, ale k zahájení stavby potřebujeme veškerá povolení. Doba projektu není totéž, co doba výstavby," řekl.

Saarikangas se podílel se společností Multiarena Finland Oy, jejíž filiálkou je Multi-Areena, na výstavbě několik hal v USA i helsinských arén Hartwall a Espo. Podle něj už konečný termín pro zahájení stavby vypršel.

"I prezident IIHF Fasel, když byl na konci března v Praze, řekl, že konečná lhůta je duben," připojil. Společnost však rozhodně nechce projekt vzdát. "My jsem do místa
na Hagiboru investovali docela dost peněz a naší snahou je stavět tam. Ale nikdy neříkám nikdy," odvětil na otázku, zda by společnost přesunula stavbu do jiné lokality.

Hokejový světový šampionát není pro Multi-Areenu v jejích cílech rozhodující. "Myslím, že Praha takovou halu potřebuje. Ať to bude v roce 2003, 2004 nebo 2005. Šampionát není jediná událost, ale mělo by se zde konat dalších 120 akcí ročně," uvedl Saarikangas. Projekt haly za dvě miliardy korun počítá vedle využití pro hokej, také s možností pořádání basketbalových zápasů, atletických šampionátů a různých kulturních akcí.

Autor:

Najdete na iDNES.cz