Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hovězí i batáty. Hokejový Liberec tmelí tým také grilovačkou

Kondiční trenér Aleš Pařez připravuje občerstvení pro liberecké hokejisty. | foto: Michael Havlen, MF DNES

30 2017
Vzduchem se line lákavá vůně opékaného hovězího, pod pokličkou čekají vařené batáty, na grilu zlátne krájená zelenina. Hokejisté Liberce si pár dní před startem semifinále extraligy proti Chomutovu uspořádali přímo u kabiny pohodovou grilovačku. I takhle úřadující mistři tmelí tým před klíčovými bitvami sezony.

„Je to symbol toho, že se blíží velké zápasy,“ říká brankář Ján Lašák. „Grilování nám připomíná dobré chvíle, kdy se nám zadařilo. Dělali jsme to už vloni a pak jsme získali titul. A letos v tom pokračujeme.“

I zkušený mazák Lašák se zapojil do díla. Vzal si na starosti zeleninu, kterou den předtím připravil pro celý tým. „To víte, mladí chlapci jsou rozlítaní, a tak to vyšlo na mě. V půl desáté večer jsem si sedl k televizi a v klidu jsem všechno oškrábal. Ale já to dělám rád,“ směje se.

Do role šéfkuchaře se při libereckých opékačkách převtěluje kondiční trenér Aleš Pařez. K hokejové aréně přiveze dodávkou z domova svůj velký gril a připravuje na něm hráčům dobroty. Osobně dohlíží, aby všechny ingredience byly zdravé. Základem je kvalitní hovězí maso z farmářského chovu.

„Zdravé tělo udělá zdravý výkon,“ tvrdí Pařez. „Kluci potřebují po tréninku doplnit živiny do těla, a tak se jim snažím nabídnout nějaké jídlo dřív, než na těle uschne pot. Je to způsob, jak je naučit jíst zdravě a dát do sebe něco lepšího než pizzu nebo kolu.“

„Šéfkuchař“ Pařez obrací steak na rozpáleném grilu a ptá se obránce Ondřeje Vitáska, který na oběd dorazil jako první: „Jak to chceš? Krvavé?“
„Medium,“ odvětí Vitásek.

„Čím víc se maso propeče, tím víc se zničí a živiny z něj jdou pryč,“ pokračuje Pařez.

Když je steak připravený, nakrájí ho speciálním nožem na menší plátky. „Musí se to udělat dobře, aby z masa nebyla žvýkačka,“ objasňuje. V Liberci může uplatnit znalosti, které se kdysi naučil na kurzu přípravy steaků u slavného kuchaře Jamieho Olivera v Londýně.

Mezi hokejisty Liberce není žádný vegetarián, a tak si na steaku většina z nich ráda pochutná. „Řada lidí si myslí, že co je zdravé, není dobré. Tohle je zdravé i dobré,“ říká kondiční kouč Pařez. Snad jedinou ne úplně zdravou věcí, kterou hráčům nabízí, je grilovací omáčka na dochucení.

U grilu se začíná tvořit čím dál větší hlouček hráčů. Přichází i kapitán libereckého týmu Branko Radivojevič nebo obránce Martin Ševc. „Tohle není nic pro mě, já jsem vegan,“ překvapí Ševc, ale pak už vážně dodá: „Samozřejmě jsem masový. Nic lepšího než steaky být nemůže. Takové maso se člověku nepřejí.“

Ševc prošel řadou týmů včetně zahraničních, ale tvrdí: „Že by se grilovalo maso přímo u šatny, to jsem ještě nikde nezažil.“

Liberečtí hokejisté touží po obhajobě titulu a po čtvrtfinálovém vyřazení Plzně teď zbrojí na Chomutov. První dva zápasy budou hrát zítra a pozítří před vyprodanou domácí arénou.

Třeba jim k úspěchu pomůže i osvědčený grilovací rituál.





Celková tabulka k 23. 4. 2017

Klub Z V VP PP P SKÓRE BODY
1. HC Dynamo Pardubice 12 5 1 3 3 36:31 20
2. HC Dukla Jihlava 12 3 5 1 3 32:29 20
3. HC Energie Karlovy Vary 12 4 2 3 3 30:29 19
4. HC Motor České Budějovice 12 3 1 2 6 20:29 13

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze