„Je to symbol toho, že se blíží velké zápasy,“ říká brankář Ján Lašák. „Grilování nám připomíná dobré chvíle, kdy se nám zadařilo. Dělali jsme to už vloni a pak jsme získali titul. A letos v tom pokračujeme.“
I zkušený mazák Lašák se zapojil do díla. Vzal si na starosti zeleninu, kterou den předtím připravil pro celý tým. „To víte, mladí chlapci jsou rozlítaní, a tak to vyšlo na mě. V půl desáté večer jsem si sedl k televizi a v klidu jsem všechno oškrábal. Ale já to dělám rád,“ směje se.
Do role šéfkuchaře se při libereckých opékačkách převtěluje kondiční trenér Aleš Pařez. K hokejové aréně přiveze dodávkou z domova svůj velký gril a připravuje na něm hráčům dobroty. Osobně dohlíží, aby všechny ingredience byly zdravé. Základem je kvalitní hovězí maso z farmářského chovu.
„Zdravé tělo udělá zdravý výkon,“ tvrdí Pařez. „Kluci potřebují po tréninku doplnit živiny do těla, a tak se jim snažím nabídnout nějaké jídlo dřív, než na těle uschne pot. Je to způsob, jak je naučit jíst zdravě a dát do sebe něco lepšího než pizzu nebo kolu.“
„Šéfkuchař“ Pařez obrací steak na rozpáleném grilu a ptá se obránce Ondřeje Vitáska, který na oběd dorazil jako první: „Jak to chceš? Krvavé?“
„Medium,“ odvětí Vitásek.
„Čím víc se maso propeče, tím víc se zničí a živiny z něj jdou pryč,“ pokračuje Pařez.
Když je steak připravený, nakrájí ho speciálním nožem na menší plátky. „Musí se to udělat dobře, aby z masa nebyla žvýkačka,“ objasňuje. V Liberci může uplatnit znalosti, které se kdysi naučil na kurzu přípravy steaků u slavného kuchaře Jamieho Olivera v Londýně.
Mezi hokejisty Liberce není žádný vegetarián, a tak si na steaku většina z nich ráda pochutná. „Řada lidí si myslí, že co je zdravé, není dobré. Tohle je zdravé i dobré,“ říká kondiční kouč Pařez. Snad jedinou ne úplně zdravou věcí, kterou hráčům nabízí, je grilovací omáčka na dochucení.
U grilu se začíná tvořit čím dál větší hlouček hráčů. Přichází i kapitán libereckého týmu Branko Radivojevič nebo obránce Martin Ševc. „Tohle není nic pro mě, já jsem vegan,“ překvapí Ševc, ale pak už vážně dodá: „Samozřejmě jsem masový. Nic lepšího než steaky být nemůže. Takové maso se člověku nepřejí.“
Ševc prošel řadou týmů včetně zahraničních, ale tvrdí: „Že by se grilovalo maso přímo u šatny, to jsem ještě nikde nezažil.“
Liberečtí hokejisté touží po obhajobě titulu a po čtvrtfinálovém vyřazení Plzně teď zbrojí na Chomutov. První dva zápasy budou hrát zítra a pozítří před vyprodanou domácí arénou.
Třeba jim k úspěchu pomůže i osvědčený grilovací rituál.