Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak se vyrábějí české puky pro šampionát?

4 2004
Praha - Nebýt jedné malé firmy na Vsetínsku, nepadl by na hokejovém mistrovství ani gól. Na šampionát dodala tisícovku puků. Další tři stovky pořadatelé včera museli přiobjednat. Mnoho kotoučů totiž končí v hledišti, fanoušci si je nechávají na památku. „Jedině naše puky splňují přísné normy,“ pyšní se Pavel Mráček, šéf firmy Gufex.

S Mráčkovými výrobky vystřílela česká reprezentace  zlato na olympiádě v Naganu. Od té doby jeho kotouče nechybějí na žádné vrcholné hokejové soutěži. Jejich receptura je přísně tajná. „Asi jako recept na becherovku,“ říká s úsměvem.

Jaký je výrobní postup? Připraví se speciální směs různých druhů kaučuku. Kvůli barvě a lesku se do ní přidávají černé saze. „A pak se to hněte, asi jako když zaděláváte těsto. Z hmoty uděláte stejně velké bochánky. Při teplotě 170 stupňů je zalisujete, aby směs kaučuku pořádně vytuhla,“ popisuje Mráček. Výroba jednoho puku trvá zhruba 13 minut. Z jednoho stroje jich vypadne 40 najednou.

Oficiální puk má na jedné straně logo mistrovství, na druhé znak mezinárodní federace s podpisem předsedy Fasela. Na rozdíl od reklamních kotoučů, na nichž se usmívá lvíček Tomík, maskot mistrovství.

Hokejová pravidla žádají, aby měl kotouč tloušťku 2,5 cm, průměr 7,6 cm a váhu 156-170 gramů. Puky firmy Gufex pravidelně testuje mezinárodní hokejová federace, teprve poté jí vydá certifikát. „Naše puky dělají po odrazu na mantinelu mnohem menší stopy než běžné kotouče. Proto déle vydrží, tolik se netříští.“

Autoři:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze