Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kapitán USA srazil Sobotku. Sudí ho vyloučili, pak řešili sporný gól

OTŘESENÝ. Hokejový útočník Vladimír Sobotka dostal ve čtvrtfinále MS tvrdou ránu od amerického kapitána Abdelkadera. | foto: ČTK

22 2014
Rozhodčí jsou na hokejovém mistrovství světa v Minsku pod tlakem kvůli svým přehmatům. A "vidět" byli také při čtvrtfinále mezi Českem a USA (4:3). Nejprve vyloučili do konce utkání amerického kapitána Justina Abdelkadera až na základě opakovaného záznamu na kostce nad ledem. Pak Čechům neuznali gól.

Byl to klíčový moment čtvrtfinále. Ve 27. minutě český útočník Vladimír Sobotka z pravého kruhu vystřelil a najednou rána. Abdelkader byl daleko, rozjel se a naskočil do Sobotky. Český hráč zůstal otřesený ležet, rychle k němu přispěchal masér a za doprovodu doktora odešel do kabiny.

Americký útočník však v klidu odjel na střídačku, schoval se rozhodčím. Ti si jeho zákroku nevšimli, ale šli se poradit. V aréně Čižovka zatím na televizní kostce běžel opakovaný záběr, na který upozorňovali Češi. Američan po diskuzích nakonec - zřejmě po zásluze - dostal trest na pět minut a do konce utkání.

Byla to prasárna, komentoval zákrok brankář Salák

Třeba web kanadské televize TSN označil Abdelkaderův faul za "odporný".

"To byla hrozná prasárna. Já nevím, čemu se Američané divili. To je jasných pět minut. I kdyby měli jít dál, tak ten frajer už si tady za takovou prasečinu nemůže zahrát. To byla normální poprava," řekl brankář Alexander Salák v rozhovoru se zvláštním zpravodajem iDNES.cz.

Trenér Vladimír Růžička byl větší diplomat: "Tak to prostě je. Když se hraje s Kanadou nebo s Amerikou, tak se s tím musí počítat, že to tak hrajou."

Podle zpráv z českého týmu by měl být Sobotka na semifinále připraven. "Uvidíme. Krk měl nějaký červený," popsal kouč Růžička. "Jestli má otřes mozku? Myslím, že... Docela normálně mluvil, takže... Nebyl zelenej, Tomáš Hertl na tom byl tady na turnaji hůř. Ten byl zelenější," usmál se šéf české střídačky při zmínce o nemoci mladíka národního týmu.

Byl faul na Sobotku na vyloučení na pět minut a do konce?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 25. května 2014. Anketa je uzavřena.

Ano. 4128
Ne. 124

Právě zásluhou Hertla za deset sekund Češi přesilovku využili a za pár sekund dali další branku! Nebo ne? Roman Červenka si u tyčky přikopl kotouč, který se odrazil od vyrážečku Tima Thomase za čáru, i když... Zkušený americký gólman stihl zareagovat a rychle puk přikryl lapačkou.

Rozhodčí se jeli znovu poradit, tentokrát jim pomohl ještě kolega u videa. Po složité debatě však arbitr rozpažil: "Gól neplatí!"

Fotogalerie

Situace je zapeklitá, protože se řešily vlastně dvě události najednou. Kvůli Červenkově kopnutí nemohla být branka uznána, protože v pravidlech je, že "branka neplatí ani tehdy, jestliže útočící hráč kopne kotouč a ten se odrazí do branky od kteréhokoliv hráče nebo jeho hole, brankáře nebo rozhodčího."

Druhá otázka je, zda videorozhodčí viděl puk za brankovou čárou. Aby doporučil uznání branky, musí si být jistý. I když bylo logicky zřejmé, že Thomas schoval kotouč už v brance, na opakovaném záběru to není vidět.

Čechy uklidnilo, že Červenka o chvíli později regulérně skóroval a zvýšil na 3:1. Cesta do semifinále se otevřela, i když se Američané v závěru snažili ji zatarasit. Konečný výsledek rozveselil v horkém dni český hokejový národ - 4:3, postup! Více o utkání si přečtěte ZDE.

Autoři: ,


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze