Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bush, Obama, Jágr. Po prezidentech teď mladý šéf vaří českým hokejistům

O žaludky českých hokejistů se bude starat šéfkuchař restaurace v hotelu Selský dvůr Patrik Bečvář. | foto:  Michal Šula, MAFRA

29 2015
Tady je dočasný domov českých hokejistů: hotel Selský dvůr, bývalý mlýn v pražské Hostivaři. Kromě nerušeného klidu tu hráče čekají i gurmánské zážitky od oceňovaného šéfkuchaře Patrika Bečváře a jeho týmu.

Žaludkem prochází nejen láska, ale také úspěch. Minimálně ten hokejový ano – a od toho, aby český národní tým měl v průběhu mistrovství světa všechno, na co si chuťově vzpomene, tu momentálně je Patrik Bečvář.

„Vařit pro hokejový tým je pro mě určitě pocta. A také zkušenost,“ říká mladý muž v rondonu. Šéfkuchař hotelu Selský dvůr, kde Češi budou bydlet po celou dobu šampionátu, navíc nezastírá: „Hodně se o tom mluví, což je i pro mě plus.“

Bečvářovi je teprve 27 let, ovšem už ve věku o rok nižším byl dokonce vyhlášen českým Kuchařem roku, ocenění sbírá pravidelně.

Ve svém profesním životopisu má navíc dva unikátní hosty, již se s ním však „táhnou“ poněkud déle, než by mu bylo libo – byl členem týmů, které při pražských návštěvách vařily pro americké prezidenty George Bushe i Baracka Obamu.

A opakující se otázky mohou být... Trochu únavné? „Přesně tak,“ přisvědčí Bečvář. Tehdy navíc nebyl šéfem jako teď v roli tvůrce menu pro hokejisty. „Když jsem šéfkuchař, je nyní sestavování jídelníčků hlavně na mně. A samozřejmě na mém týmu, abych se nechválil,“ zmíní své spolupracovníky. „Ale upozorňuji, nejde o kuchyni, ale o celý kolektiv hotelu. Stali jsme se součástí motta Jsme jeden tým.“

Jak se tedy Jágr a spol. budou stravovat? Úterní výběr vypadal následovně. „Na snídaně musíme mít hodně vajec, na ty se vždycky vrhnou, děláme jich až 70,“ líčí šéfkuchař, jak uspokojit skoro třicítku mnohdy stokilových strávníků. „Dnes mají například na oběd hovězí Stroganoff, přírodní kuřecí prsa, vepřový plátek nadivoko a rybu. U večeří jsme se dohodli, že nemůže být vepřové ani hovězí, nic těžkého. Hlavně tedy budou ryby.“

Uspět na světovém šampionátu, to musí být vyladěná záležitost na ledě i na talíři. „Jaký je rozdíl mezi pokrmy pro prezidenty USA a hokejisty? U hokejistů je vše určitě zdravější. Nemají nic tučného, žádná kořeněná jídla, hlídají se nutriční hodnoty,“ dodává Bečvář.

Těžko čekat, že by progresivní šéf v příštích třech týdnech používal třeba prvky molekulární kuchyně, ale svou oblíbenou metodu sous-vide (pomalého vaření ve vakuu) ano. „Je to zdravé, v mase díky tomu zůstávají minerály. Třeba ve čtvrtek takto nachystáme kuřecí prsa, což je výborné,“ láká Bečvář už dopředu Jágra a spol.

Mimochodem, zrovna nejslavnější z útočníků byl dlouho pověstný tím, že si rád pochutná na sladkém. Tatranky, bábovky, cola... Před dvěma lety Jágr sice podle svých slov stravovací režim změnil, kdyby jej však staré chutě znovu oslovily, není problém.

„Neznám návyky, jaké měl pan Jágr v minulosti, vím však o něm, že je úžasně skromný muž a není vybíravý. Bude-li chtít bábovku, to je to nejmenší,“ říká Bečvář. „Když kluci s něčím přijdou, rádi jim vyhovíme.“

O hokejové žaludky bude zkrátka postaráno vpravdě prezidentsky.





Play-off

Semifinále CAN - CZE
1.zápas Kanada Česko 2:0
Semifinále USA - RUS
1.zápas USA Rusko 0:4
zobrazit kompletní rozpis

Video

Nejčtenější

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze