"Dělá to na mě dojem, že led dělali narychlo, po velkých vrstvách. Ale kvalitní led potřebuje čas. Jeho výroba trvá minimálně týden," říká Roman Jelínek, ředitel slávistického stadionu, který dohlíží i na kvalitu ledové plochy v Sazka Areně.
"Nový led se musí rozjezdit, aby se usadil. Rýhy bruslí ho dělají tvrdší. Mají podobnou funkci jako dráty v betonu. Bez nich je křehký a praská."
Ve Stadthalle je zastaralá klimatizace, během zápasu pořadatelé naměřili pod střechou 30 stupňů Celsia. I proto zrušili místní tréninkovou halu a vyřazené chladicí agregáty chtějí použít na mrazení hlavní ledové plochy. Teď led chladí na minus 12.
Co je třeba pro kvalitní led: dobrá voda - musí se upravit, zbavit nečistot |
"Ty tepelné rozdíly jsou příliš velké. Už teď je led asi přemrazený, ideální teplota ledu je na nejspodnější vrstvě minus sedm," říká Jelínek. "Problém je spíš v tom, že je v hale úděsné vedro. Třicet stupňů jsme naměřili i v Sazka Areně, když nám vypadla klimatizace. Dvacet stupňů je maximum. Metr nad ledem by mělo být tak dvanáct. Jinak se led ničí, po úpravě rolbou nestačí voda ani zamrznout."
Vyrobit špičkový led je téměř alchymie. Důležitá je i kvalita vody. "Loni nám před mistrovstvím světa přestal jít změkčovač vody a taky se nám led trochu štípal," dodal Jelínek.