Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

1997/1998: O extralize olympijských vítězů

  11:56
Hokejová sezona 1997/98 byla výjimečná a těžko ji v blízké budoucnosti nějaká jiná zastíní. V Naganu se konal olympijský Turnaj století. NHL byla přerušena a poprvé se pod vlajkou s pěti kruhy utkali nejlepší hokejisté světa. A mezi vyvolenými bylo i osm Čechů, kteří působili v domácí extralize. Celonárodní hokejová euforie po zlatém triumfu se promítla i do extraligy. V tomto ročníku se průměrná návštěvnost utkání přehoupla přes magickou hranici pěti tisíc diváků na zápas. Byla to po všech stránkách vydařená sezona. Sezona 1997/98: Kaděrova jizva i minela Salfického
Zlatí olympionici u prezidenta Havla

Zlatí olympionici u prezidenta Havla - Zlaté hokejisty z Nagana přijal prezident Václav Havel. Na snímku s kapitánem týmu Vladimírem Růžičkou, Pavlem Paterou a vsetínským Josefem Beránkem. Na triumfu v Naganu se podílelo osm extraligových hokejistů. | foto: Michal RůžičkaMF DNES

V seriálu iDNES o deseti ročnících samostatných českých soutěží najdete každé úterý díl k jedné sezoně hokejové extraligy a každý čtvrtek k sezoně v 1.  fotbalové lize.


Vítězný naganský model
"Samozřejmě pozveme hráče z NHL, ale proč z nich dělat celý tým?" položil trenér Ivan Hlinka řečnickou otázku tři měsíce před turnajem v Naganu. Poté, co na sklonku listopadu Hlinka nominoval dvanáct hráčů z NHL, vznikla velká naděje pro domácí hokejisty. V týmu zbývalo jedenáct míst.

Tak vzniklo složení týmu, které dnes s oblibou nazývá reprezentační trenér Slavomír Lener "naganský model." Byl vskutku ojedinělý, možná riskantní, ale hlavně - vyšel.

Zejména v zámoří ovšem nad českou nominací odborníci i novináři kroutili hlavou. "Češi nechtějí medaile," shodovali se. Nechápali zejména neúčast Roberta Krona, hokejisté z Evropy dostali důvěru před takovými hráči, jako byli Petr Sýkora či Patrik Eliáš. Šance se nedočkali ani Michal Sýkora, gólman Turek a další.

Vladimíru Vůjtkovi a Václavu Prospalovi, kteří měli nominaci jistou, zase znemožnily start na Turnaji století zdravotní patálie. Místo Vůjtka se do Nagana podíval Robert Lang, Prospala nahradil pardubický zelenáč Hejduk, asi největší překvapení nominace.

A z domácí extraligy se nakonec dostalo osm hokejistů: brankáři Roman Čechmánek a Milan Hnilička, obránce František Kučera a útočníci Josef Beránek, Jiří Dopita, David Moravec, Vladimír Růžička a Milan Hejduk.

Odvrácená strana - ne každý měl štěstí
Přestože se do Nagana z extraligy podívalo osm hokejistů, logicky se na všechny domácí hvězdy nedostalo. Na post třetího gólmana si marně brousil zuby vítkovický Martin Prusek, zranění vyřadilo ze hry Romana Šimíčka, ale nejtěžší bylo překousnout neúčast na olympiádě pro Viktora Ujčíka.

Ten odešel ze Slavie do Třince, aby hrál ve špičkovém mužstvu a přiblížil si šanci zúčastnit se Turnaje století. Nevyšlo to. "Není jiného vysvětlení než to, že pokud byl Ujčík v Praze, byl v reprezentaci nepostradatelný - ale když je v Třinci, národní mužstvo se bez něho obejde!" hřímal třinecký kouč Alois Hadamczik.

Centr k Jágrovi? No přece Růžička
Že by hrál čtyřiatřicetiletý kapitán Slavie Vladimír Růžička v Naganu? A navíc centra prvního útoku po boku Jaromíra Jágra? Vypadalo to jako kanadský žertík. Ale zmýlená neplatí: Růžička se po osmi letech vrátil do reprezentace, kvalitní hrou umlčel všechny škarohlídy, kteří mu vyčítali, že neví, jak vypadá vlastní obranné pásmo a je už pomalý.

"Přiznám se, že jsem se zhrozil, když jsem ho našel v nominaci. Hned jsem volal do Česka, jak na tom je, jestli ještě může bruslit," vzpomíná brankář Dominik Hašek na svou první reakci na Růžičkovu nominaci. Později svůj názor poopravil, stejně jako řada dalších.

Nominovat Růžičku byl od trenérů geniální tah. Šalamounsky tak vyřešili problém, jestli bude kapitánem Jágr, či Reichel. Jmenovali jím hokejistu, jehož všichni jako osobnost uznávali. Navíc, Růžička dal v Naganu tři góly a také se ukázal jako pravý lídr. Památný je zejména jeho proslov v kabině po první třetině čtvrtfinále s USA. Seřval všechny hráče včetně sebe - a vyrovnávacím gólem zahájil úspěšný obrat.

Růžička olympijskému snu podřídil celou sezonu. Už v létě nastupoval v Jágr Teamu po boku hvězdy Pittsburgh Penguins a už v srpnu se začalo nahlas mluvit o možném zařazení obou hokejistů do jednoho útoku. "Je fakt, že být v Naganu, je pro mě největší motivace od návratu z NHL," připustil kapitán Slavie.

Hejdukova hvězda vybuchla jako supernova
Nominace Jiřího Dopity a Josefa Beránka ze Vsetína, nebo nejproduktivnějšího hokejisty sezony Davida Moravce překvapila málokoho, u Milana Hejduka však šlo doslova o bombu. Mladé pardubické křídlo bylo nefalšovaným zelenáčem. V reprezentaci odehrál pouhých deset zápasů a nebyl na žádném vrcholném turnaji.

"Je to můj největší životní úspěch," rozplýval se Hejduk. Do bojů nastoupil od čtvrtfinále v Paterově útoku, kde nahradil Jana Čalouna a byl tak na ledě u dvou slavných českých gólů: Šlégrův v semifinále s Kanadou a Svobodův ve finále s Ruskem. Překvapivá nominace do Nagana přinesla Hejdukovi raketový posun v kariéře. Zamířil do Colorada a stal se hvězdou NHL.

S odstupem času se dá říct, že nikomu nepomohlo Nagano tolik, jako Hejdukovi. Kdo ví - možná kdyby se na olympiádě nepředstavil, bylo by dnes v kolonce nejlepšího střelce NHL u sezony 2002/2003 jiné jméno.

Extraliga se svězla na vlně naganské euforie
Naganský triumf strhl celý národ, zaplnil náměstí a přenesl se i do extraligy. Vždyť na jejích zápasech mohli fanoušci vidět řadu hrdinů z turnaje na vlastní oči. A kluby se snažily prodat úspěch.

Ve Vsetíně dostal trojlístek Dopita - Beránek - Čechmánek od starosty symbolický klíč od města, hokejisté byli hosty celé řady autogramiád a večírků. Užívali si slávu, ale pořád museli myslet především na hokej - sezona pokračovala.

"Pořád někam jezdím, pořád se něco děje a já na to nejsem zvyklý. Zájem je příjemný, ale trochu mě to odvádí od hry," připustil Milan Hejduk po poolympijské premiéře v pardubickém dresu. Podobně se vyjádřil i Vladimír Růžička. "Od olympiády pořád někam chodím. Párkrát to ještě zvládnu, ale už se těším, až si odpočinu," přiznal slávistický centr, který krátce po olympiádě dosáhl čtyřstého extraligového gólu.

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Pardubice
3:2
Třinec
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Změny v extralize: Abdul se stal posilou Vítkovic, Klouček se vrací do Budějovic

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

Extraligové Vítkovice pro nadcházející sezonu posílil útočník Jindřich Abdul, který v posledních...

Chci vyhrát první ligu a jít do baráže, říká nový zlínský kouč Pardavý

25. dubna 2024  9:57

Z kempu slovenské reprezentace před mistrovstvím světa si odskočil do Zlína, aby tady podepsal...

Pastrňák asistoval u výhry Bostonu, Vegas uspělo v Dallasu i podruhé

25. dubna 2024  6:52,  aktualizováno  9:05

Útočník David Pastrňák ve třetím zápase 1. kola play off NHL přispěl asistencí k výhře Bostonu na...

Nechte brankáře být! Přísný trend ochuzuje o emoce. Je to divné, uznávají i hráči

25. dubna 2024  8:58

Když Ondřej Kacetl opouštěl třinecké brankoviště, deset tisíc lidí v Pardubicích ho vypískalo....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...