Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

1997/98: Kaděrova jizva i minela Salfického

  13:37
Olympijská sezona 1997/98 byla na události mimořádně bohatá a atraktivní. Svědčí o tom i návštěvnost extraligových utkání. Vždyť v průměru sledovalo zápasy v základní části 5036 diváků. Ti byli svědky výměny sezony, kdy Viktor Ujčík zamířil ze Slavie do Třince, chodili na Petra Nedvěda ve sparťanském dresu, účastně přihlíželi ošklivému zranění Romana Kaděry v play-off proti Vítkovicím, žasli nad neuvěřitelnou minelou Dušana Salfického ve čtvrtfinále Plzně se Spartou i nad šestibrankovým střeleckým koncertem zlínského mladíka Čajánka. Dále čtěte: O extralize olympijských vítězů

V seriálu iDNES o deseti ročnících samostatných českých soutěží najdete každé úterý díl k jedné sezoně hokejové extraligy a každý čtvrtek k sezoně v 1.  fotbalové lize.

Čtvrtý titul pro Vsetín, Stavjaňa skončil
Počtvrté za sebou slavila Vsetínská družina mistrovský titul. V play-off si Valaši nejprve poradili s Pardubicemi, pak přejeli Spartu a nakonec ve finále deklasovali 3:0 na zápasy unavený Třinec. "Ukázali jsme, že jsme opět nejlepší v republice. Naše tituly můžou klidně přibývat dál," prorokoval Roman Čechmánek, který se spolu s Jiřím Dopitou a Josefem Beránkem dočkal už druhého triumfu v sezoně. Ten první slavili v Naganu.

Přitom Vsetín měl do sezony hodně pomalý rozjezd, jeho tým nejprve opustil kapitán Vlach, který zamířil do Skalice, a z klubu odešel kvůli sporům s některými oporami i trenér Jan Neliba. Jenomže základní část skončil Vsetín na prvním místě a v play-off nenašel konkurenta. Na vrcholu odešel obránce Antonín Stavjaňa, který ukončil kariéru a v příští sezoně už vedl spolu se Zdeňkem Venerou Zlín, největšího vsetínského rivala.

Král vysílá své vojsko
Třinec postavil parádní mužstvo. A prim v něm hrála zejména Králova řada. Lídr třinecké ofenzívy vytvořil parádní útok s Ujčíkem a s Lubinou a tato řada v play-off dominovala. Richard Král s dvaceti body vyhrál kanadské bodování vyřazovacích bojů. Jenomže v rozhodujícím semifinále s Vítkovicemi se nešťastně poranil a musel vynechat dva ze tří finálových duelů. Možná i proto bylo finále ze strany Vsetína tak jednoznačné.

Kaděrova jizva
Vítkovický stadion zmlkl a otřesen sledoval dění na ledě. Třinec vedl bezpečně 4:0 a směřoval k vyrovnání semifinálové série na 1:1, když domácí obránce Škuta zasáhl hokejkou do obličeje třineckého Romana Kaděru. Rozsekl mu tvář od oka až k bradě. Diváci i hokejisté oněmněli, lékaři bojovali o Kaděrův život. Sanitka ho v šoku odvezla do vítkovické nemocnice. Naštěstí nakonec nebylo Kaděrovo zranění tak vážné, jak na první pohled vypadalo a hráč se ještě ve finálové sérii se Vsetínem vrátil do hry. "Na to zranění si už ale nevzpomenu, dávno jsem to vymazal z paměti. Oživím si to jenom, když se mě někdo zeptá, nebo když se o tom dočtu v novinách," říká dnes Kaděra.

Salfického minela
Osmitisícové návštěvy, hokejový boom a účast v play-off. Tak vypadala sezona v Plzni. Tým měl navíc perfektně rozehrané čtvrtfinále se Spartou. Jenomže naděje zhatila neuvěřitelná minela miláčka plzeňských ochozů, gólmana Dušana Salfického. Pět vteřin před koncem nahazoval sparťan Kverka od modré čáry puk a Salfický si jej hodně nešťastně srazil hokejkou do branky. Sparta vyhrála 2:1 a vynutila si rozhodující pátý zápas v domácím prostředí. V něm už si postup ujít nenechala. "Nejdřív jsem si neuvědomil, co se stalo. Říkal jsem si, že to není možné. Pár vteřin mi trvalo, než mi to došlo," popisuje neuvěřitelnou hrubku Salfický.

Ujčíkův trejd
Slavia se na podzim krčila okolo desátého místa a obávaný kanonýr Viktor Ujčík se střelecky zadrhl. Ve hře byla nominace na olympijský turnaj v Naganu a Ujčík chtěl hrát ve špičkovém mužstvu, kde by jeho olympijské naděje vzrostly. Požádal proto o výměnu do Třince, kde v té době působil manažer Tomáš Herstus, který jej před lety z Jihlavy přivedl do Slavie. Za Ujčíka získala Slavia útočníky Kacíře s Machuldou, tým se zvedl a vybojoval play-off. V něm se ale utkal právě s Třincem a Růžičkova parta vypadla v pětizápasovém dramatu. Ujčík se na jejím vyřazení podílel šesti brankami. Obávaný kanonýr se v Třinci dočkal extraligového stříbra, ale vytouženého Nagana ne.

Moravec suverénem
Ve druhém vítkovickém útoku s Rusy Čerbajevem a Prokopjevem odehrál David Moravec nejlepší sezonu v kariéře. Vyhrál se 64 body za 38 branek a 26 asistencí kanadské bodování základní části, byl i ve zlatém týmu v Naganu.

Petr Nedvěd ve Spartě
Centr Pittsburghu Penguins se marně dohadoval s klubem na smouvě pro sezonu. V září nastoupil do extraligy, která za něj zaplatila milionovou pojistku a v jednom týmu se sešel s bratrem Jaroslavem. Stihl nastoupit i v rodném Liberci. Po startu NHL působil v druholigovém Novém Jičíně a do Sparty se vrátil ve čtvrtém čtvrtfinále s Plzní. Ale na skvělý Vsetín ani jeho přítomnost na ledě Spartě nestačila.

Rekordní návštěvy
Poprvé a zároveň zatím naposledy se česká extraliga těšila velkému zájmu fanoušků. Průměrná návštěvnost na stadionech se přehoupla přes magickou hranici pěti tisíc. Na tom se podílely zejména Plzeň a Vítkovice, jejichž haly byly při extralize našlapány k prasknutí. Hokej prožíval i díky Naganu belký boom.

Fenomenální Růžička
Byl kapitánem olympijských vítězů, navíc lídrem Slavie. Vladimír Růžička skončil třetí v kanadském bodování soutěže a v sezoně překonal hned tři výrazné mety. Překročil hranici 400 gólů v nejvyšší domácí soutěži, 500 branek v lize a v reprezentaci a 600 extraligovcých startů. Jenom semifinále bylo pro Slavii zakleté. V petizápasové bitvě nestačila Růžičkova družina na Třinec. Na jejím vyřazení se výrazně podílel dřívější Růžičkův parťák z útoku, Viktor Ujčík.

Čajánkova kanonáda
Šest gólů v jednom zápase - to je pořádná vizitka kanonýra. Takový kousek se v zápase 47. kola proti beznadělně poslední Opavě povedl zlínskému Petru Čajánkovi. "Něco takového se asi opravdu stane jednou za život. Měl jsem štěstí," říkal tehdy dvaadvacetiletý zlínský mladík. Ale zároveň dokázal zachovat chladnou hlavu. Vždyť poslední šestý zásah přidal v závěru utkání, jež Zlín vyhrál 10:2, z trestného střílení.

Opavský záchranářský obrat
Už dlouho před koncem základní části bylo jasné, že baráž s vítězem 1. hokejové ligy bude hrát stejně jako před rokem Opava. Slezané ztratili v dlouhodobé části osm bodů na předposlední Karlovy Vary, jež se jako nováček extraligy dokázaly zachránit. Nevídaný obrat v barážové sérii se Znojmem z 0:3 na 4:3 završili Opavští kanonádou. Nováčka 1. ligy, který poskočil až do prolínací soutěže o extraligu, deklasovali 6:0.

Konečné pořadí extraligy v sezoně 1997/98
1. Vsetín, 2. Třinec, 3. Vítkovice, 4. Sparta, 5. Plzeň, 6. Slavia, 7. Litvínov, 8. Pardubice, 9. Jihlava, 10. Zlín, 11. České Budějovice, 12. Kladno, 13. Karlovy Vary, 14. Opava.

UŽ SE PEROU... Hromadná bitka za brankou Milana Hniličky ve čtvrtfinále mezi Spartou a Plzní.

DÉMON PLAY-OFF. Vsetínský centr Jiří Dopita překonává v rozhodujícím finále hokejového play-off třineckého gólmana Radovana Biegla.

UNAVENÁ RADOST. Jiří Dopita a Roman Čechmánek si vychutnávají extraligový triumf - po zlatu v Naganu druhý v sezoně.

ZLATÍ HOŠI V LIZE. Zlatí olympionici František Kučera s Davidem Moravcem krouží čestné kolečko po sparťanské hale v prvním extraligovém utkání po Naganském triumfu. Vítkovice vyhrály na Spartě 5:2.

UŽ JSME ZASE SOUPEŘI. Kapitán Slavie Vladimír Růžička s trenérem olympijských vítězů z Nagana Ivanem Hlinkou před extraligovým duelem Slavie s Litvínovem.

ZE SLAVIE DO REPREZENTACE. Marian Kacíř po výměně z Třince ve Slavii ožil a dokonce se dostal do nominace na MS ve Švýcarsku. Na snímku v souboji s litvínovským Radkem Mrázkem.

NÁVRAT NA FINÁLE. Roman Kaděra, který utrpěl v semifinále play-off nebezpečné zranění od hokejky vítkovického Vítězslava Škuty, se ještě stačil vrátit na finále se Vsetínem.

VZPOMÍNÁTE? Slavomír Lener se z Nagana vrátil bez svého typického kníru, který dal v sázku v případě zisku zlatých medailí. Ve Sportovní hale zdraví fanoušky Sparty.

VÝMĚNA SEZONY. Třinec získal ze Slavie Viktora Ujčíka a poslal do Prahy Mariana Kacíře s Vladimírem Machuldou. Oba v Praze pookřáli. Na snímku litvínovký odchovanec Machulda v souboji s litvínovským Denisovem.

KAMARÁDI Z NAGANA. David Moravec (vlevo) a Milan Hnilička přebírají ocenění za naganský triumf před extraligovým utkáním Sparty s Vítkovicemi.

S Pittsburghem se Petr Nedvěd nedohodl na nové smlouvě a strávil sezonu v Čechách. Na začátku a na konbci sezony ve Spartě, mezitím v druholigovém Novém Jičíně.

JDĚTE DO... Vladimír Růžička se nechá hrou strhnout a nikdy nemá daleko k silným slovům. Na snímku nadává ze střídačky Slavie během čtvrtfinále s Třincem.

ODEŠEL NA VRCHOLU. Antonín Stavjaňa (vpravo) oznámil po zisku čtvrtého vsetínského titulu konec kariéry. Na snímku pózuje s poháry s kapitánem Alexejem Jaškinem, po odchodu Rostislava Vlacha kapitánem Vsetína.

A JE TO ZASE DOMA. Zlatá vsetínská dynastie právě získala čtvrtý titul v řadě. Nalevo odjíždí z ledu zklamaný lídr Třince Richard Král. Kvůli zranění mohl nastoupit až v posledním, třetím finále.

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Pardubice
2:2
Třinec
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

Pardubice stojí za Zadinou: Ale rozumíme, že lidi nesouhlasí s formou

23. dubna 2024  7:59

Hodně lidí si díky Marku Zadinovi s chutí pustí středeční pátý duel finále. Lačnící po další krvi...

Pastrňákův gól Bostonu k výhře nestačil, Hertl podpořil vítězství Vegas

23. dubna 2024  6:58

David Pastrňák dal po nahrávce Pavla Zachy svůj první gól v aktuálním play off, prohru hokejového...

Jágr: Kdybychom baráž neuhráli, hokej by na Kladně pravděpodobně skončil

22. dubna 2024  23:09

V půlce rozhovoru mu zacinkal v kapse mobil. „To mi zvoní budík, kdybych náhodou zaspal. Občas si...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...