Český národní tým vstupuje do nové reprezentační sezony jako obhájce bronzu z mistrovství světa. Prvním utkání turnaje Karjala hraje doma, v Liberci ho čeká soupeř ze Švédska.

Kouč Alois Hadamczik postavil do branky brankáře Alexandra Saláka, jenž má se švédským hokejem velké zkušenosti - chytá totiž za Färjestad, kde nedávno překonal rekord nejvyšší soutěže v neprůstřelnosti. Na první start v reprezentaci se těší osmnáctiletý útočník Tomáš Hertl.

Češi by měli hrát v následující sestavě: Salák - Židlický, Šmíd, F. Novák, Čáslava, Kindl, Nakládal, Krejčík (Galvas) - Nedvěd, Plekanec, Tlustý - Petružálek, Koukal, Vondrka - Irgl, Novotný, Hubáček - Hertl, Kovář, Jak. Svoboda (Pech).

Švédové budou hrát takto: Wesslau - Fantenberg, Kronwall, Hedman, Viklund, Burström, Ahnelöv, Mattias Karlsson - Pettersson, Lundqvist, Melker Karlsson - Hörnqvist, Söderberg, Aslund - Gynge, Järnkrok, Backlund - Fasth, Martennson, Thörnberg (Rasmussen).

Sestavy a rozestavení

Rozhodčí: Olenin (RUS), Ravodin (RUS) - Bláha (CZE), Blümel (CZE)

Oba celky jsou na ledě. V liberecké hale je odhadem zhruba pět tisíc diváků, kteří teď poslouchají hymny obou zemí.

Utkání začalo.

0:19

První akce Švédů končí ofsajdem.

0:47

Salák si připsal první zásah, když vykopl Aslundovu střelu z levého kruhu.

1:31

Začalo se ve svižném tempu. Novotný se dvakrát dostal ke střele. Poprvé však ze slibné pozice minul branku, podruhé jeho pokus zdálky přikryl brankář Weslau.

2:30

Švédové výtečným forčekingem zatlačili čtvrtý český útok. Do šance se však při minutovém pobytu v útočném pásmu hosté nedostali.

3:51

Kindl poslal pěknou křížnou přihrávku středním pásmem na Petružálka. Ten pálil z levé strany, ale sražený puk letěl vedle.

4:29

Švédové jsou v úvodu utkání aktivnější. Výborně napadají a tlačí zejména na české beky, kteří mají problémy dostávat puky ven z pásma. Teď si reprezentanti oddychnou po švédské nepřesnosti, která končí zakázaným uvolněním.

5:20
Tresty

Vyloučen hráč Jan Kovář (Česko), 2 min. za Podražení
Kovář fauloval ve středním pásmu, soupeř si zahraje přesilovku.

5:52
Tresty

Vyloučen hráč Ladislav Šmíd (Česko), 2 min. za Zásah do oblasti hlavy a krku
Šmíd přehnal mdůraz u mantinelu, při napadání u mantinelu udeřil soupeře do obličeje a Češi se budou bránit ve třech proti pěti!

5:52
Tresty

Vyloučen hráč Ladislav Šmíd (Česko), OT 10 min. za Zásah do oblasti hlavy a krku

5:57

Hubáček z buly vytlačil puk ven z pásma.

6:40
Důležité

Gólman skvěle zakročil proti stoprocentní tutovce soupeře. Po střele od modré dorážel u tyčky Fasth. Salák vykopl puk bleskovým rozklekem.

7:20

Kovář je na ledě. Češi už jsou ve čtyřech.

7:52

Český tým se ubránil a je v pěti.

9:11

Backlund pěkně z rohu nahrál na kruh Peterssonovi. Jeho pokus však odrazil obránce Nakládal. Podruhé proti střele Melkera Karlssona zasahoval Salák, jenž tak zhatil další švédskou šanci.

10:00

Švédové byli v první polovině úvodní třetiny výrazně aktivnější. Lépe se pohybují, dobře se doplňují a výborně napadají. Stav 0:0 vydržel jen díky Salákovi.

11:17

První český útok se usadil v pásmu, ale ani Nedvěd, ani Tlustý se nedostali od levého mantinelu, kde je Švédové tísnili.

12:15
Důležité

Švédové se díky chytré nahrávce na modré dostali do přečíslení dvou na jednoho. Fasth se rozhodl střílet, ale Salák suverénně máchl lapačkou do vzduchu a puk do ní chytil.

13:35

Kovář dostal pas na modrou, ale obránci se k němu stačili sjet a zablokovat jeho střelu tak, že s ní Weslau neměl problémy.

14:30

Plekanec se dral přes Kronwalla, ale ten ho vytlačil za branku a tam mu puk sebral. Čechům chybí větší rychlost bruslení a důraz v osobních soubojích.

15:07
Důležité

Češi jeli do slibného brejku, chvíli byli ve třech proti jedinému obránci. Vondrka nahrál křížem Petružálkovi, tomu však puk v dobré pozici utekl.

16:05
Tresty

Vyloučen hráč Victor Hedman (Švédsko), 2 min. za Krosček
Hedman fauloval Hubáčka. Sudí zároveň odpustili Irglovi nedovolené bránění a Češi tak budou hrát přesilovku.

16:58

Plekanec při pokusu o střelu vyrazil soupeři hokejku, pak nahrál křížem Nedvědovi a ten ihned pálil. Střelu však beci zablokovali.

18:05

Druhý útok pásmo nedobyl, je po přesilovce.

19:04

Hubáček šel příkladem v tom, co zbytku týmu chybí. Nahodil puk do rohu, dojel ho, vybojoval a nahrál zpět Židlickému. Jeho střelu Weslau vyrazil.

Skončila první třetina.

20:00

Švédové v první třetině českého protivníka zaskočili vynikajícím pohybem, důrazem a velmi aktivním napadáním. Díky tomu si vytvořili i mnoho šancí. Jenže nevyužili přesilovku 5 na 3 a Salák podává v brance skvělý výkon.

Začala druhá třetina.

20:45

Domácí začali ve druhé třetině mnohem aktivněji. Plekancův útok si vypracoval dvě šance, Weslau však za pomocí beků odolal.

21:17
Důležité

Švédové udělali obrovslý zmatek před brankou a v situaci tři proti dvěma dali i gól. Ten však padl až po odpískání, protože Söderberg v brankovišti atakoval Saláka.

21:17
Tresty

Vyloučen hráč Carl Söderberg (Švédsko), 2 min. za Nedovolené bránění

21:35
Důležité

Češi vstřelili gól, ale ani ten platit nebude. Nakládal hokejkou trefil letící puk nad hlavou a ten zaletěl do branky. Rozhodčí řeší situaci u videa.

21:35

Rozhodčí po konzultaci rozpažil, gól nemůže být uznán pro vysokou hůl. Pokračuje ovšem česká přesilovka.

21:57

Tlustý se prodral z levé strany až před Weslaua, ten s potížemi vytěsnil puk mimo.

22:44

První útok sehrál dobrou přesilovku. Plekanec si najel mezi dva švédské beky a mezi kruhy vypálil, Weslau však puk mířící k tyčce kryl.

23:17

Švédové se ubránili. Tentokrát však sehráli muži v červeném přesilovku dobře a vytvořili si v ní tři gólové šance.

24:11

Ve druhé třetině působí reprezentanti mnohem lepším dojmem. Přidali na bruslení a rázem hrozí protiútoky, tak jako naposledy Svoboda. Jeho střelu však obránci tečovali a Weslau puk letící obloukem chytil jako při baseballu.

25:22

Tlustý zadovkou nahrál Nedvědovi, ten však mířil jen doprostřed branky a tam byl Weslau.

26:17

První český útok jakoby nabíral na síle, prosazuje se stále výrazněji. Při posledním střídání ho soupeř ubránil jen s obtížemi.

27:12

Hertl si v protiútoku vyměnil puk s Nakládalem, akce však skončila v rohu.

28:40

Židlický projel s pukem téměř celým hřištěm. Pak se stačil vrátit a zbrzdit Karlssona před modrou, takže švédská akce skončila ofsajdem.

29:17

Novák namazal soupeři, alë naštěstí až za modrou, takže z toho nebyl žádný velký průšvih.

31:03
Důležité

Vondrka vyslal parádní přihrávkou do úniku Petružálka. Ten najížděl z pravé strany a ač křižován vracejícím se obráncem, střelou z kruhu trefil tyčku!

31:32

Po delší době zahrozili Švédové. Fasth přihrával na hranici brankoviště, kde stáli dva Švédové, ale Salák zasáhl a puk pokryl ještě před zakončením.

32:01

Hubáček s Novotným si vyměnili puk, ale Novotný zleva nemířil přesně.

33:14
Důležité

Švédové měli obrovskou šanci po české chybě. Novotný z rohu trestuhodně rozehrál před branku přímo na hůl Fastha. Ten si položil Saláka, ale pak poslal puk trěsně vedle.

34:47

Salák v rohu nerozehrál ideálně a zadělal si na problémy, skákavý puk, který se z hole českých beků dostal až do brankoviště, nakonec zkrotil

35:53
Důležité

Irgl mohl po výtečné práci Svobody ve středním pásmu jet úplně sám na branku, ale sudí jeho akci přerušili a signalizují, že Švédové hráli v šesti. Diváci jsou zmatení, protože rozhodčí přerušil českou výhodu a nezdálo se, že by šlo o ofsajd.

35:53
Tresty

Trest týmu (Švédsko), 2 min. za Příliš mnoho hráčů na ledě

37:07
Důležité

Švédové zahrozili i v oslabení. Söderberg využil zmatků v českém pásmu a jeho ránu ze střední vzdálenosti vyrazil Salák na tyčku!

37:53

Tým Tre Kronor je v plném počtu.

38:15
Tresty

Vyloučen hráč Tony Martensson (Švédsko), 2 min. za Hákování
Martensson fauloval Irgla, který jel sám na branku. Sudí ho vyloučili, ale klidně mohli nařídit nájezd.

39:37

Rozhodčí odpustili háček Irglovi a díky tomu se Češi dostali do šance. Plekanec nahrával z úrovně branky zpět Novotnému, ale ten už byl obsazený.

Skončila druhá třetina.

40:00

Stav utkání zůstává nerozhodný, ale Češi byli ve druhé třetině lepším týmem. Oběma brankářům, kteří chytají výtečně, pomohly i tyčky.

Začala třetí třetina.

40:37
Góly

Tomáš Plekanec (Česko) vstřelil branku (1. gól v sezóně), asistence Petr Nedvěd. Stav zápasu Česko - Švédsko 1:0
Nedvěd najel po pravé straně do pásma, dostal puk od Tlustého a krásnou nahrávkou vyslal najetého Plekance před branku. Centr si položil blafákem gólmana a zakončil do odkryté branky.

43:00

Hra se přelévá z jedné strany na druhou, ale obrany jsou pozorné.

43:41

Po delší době se prosazovali Švédové. Salák však Thörnbergovu střelu v pohodě vyrazil.

45:44

Irgl si vyměnil puk s Novotným a moh z toho těžit Hubáček. Jenže ten místo střely ještě křížem nahrával a Švédové puk vypíchli ven z pásma.

46:17

Mladík Hertl se dokázal protáhnout do pásma, ale třetího Švéda už kličkou neobešel.

47:41

První český útok znovu dostal soupeře pod tlak, ale Plekanec akci překombinoval.

48:18

Salák raději pokryl nahozený puk před dotírajícmi útočníky.

48:56
Góly

Michal Vondrka (Česko) vstřelil branku (1. gól v sezóně), asistence Petr Koukal. Stav zápasu Česko - Švédsko 2:0
Parádní akce dvojice Koukal - Vondrka končí krásným gólem. Vondrka nechal puk do tandemu Koukalovi, ten chvíli počkal a vrátil puk křížem na pravý kruh přímo na hůl Vondrky, který se bez přípravy trefil do horního růžku.

49:16

Dotírající Söderberg najel do Saláka, ten je však v pořádku.

49:48

Tlastý se nadvakrát dostal ke střele, pokus z úhlu si však Weslau pohlídal.

50:22
Tresty

Vyloučen hráč Mattias Karlsson (Švédsko), 2 min. za Hákování
Rozhodčí přísně posoudili obranný pokus Karlssona. Česko bude hrát přesilovku.

51:00

Tlastý se po české kombinaci ocitl sám před brankou, ale nedokázal puk zvednout.

51:49
Tresty

Vyloučen hráč Victor Hedman (Švédsko), 2 min. za Držení hole
Češi budou krátce hrát přesilovku pět na tři. Kouč Hadamczik si bere oddecháövý čas, aby mohla do hry znovu první formace a s ní Petružáílek.

52:22

Židlického bombu Weslau vyrazil, Švédové jsou ve čtyřech.

52:48
Góly

Jiří Tlustý (Česko) vstřelil branku (1. gól v sezóně), asistence Jakub Petružálek a Marek Židlický. Stav zápasu Česko - Švédsko 3:0
Poetružálek si na modré vyměnil puk se Židlickým a švihem ho poslal na branku. Před ní puk ideálně tečoval Tlustý.

54:30

Češi ovládli zápas. Dál se tlačí do útoku a Weslau má co dělat i při nasazení čtvrté formace.

55:40

Češi se trochu stáhli, ale o to lépe funguje jejich defenziva. Švédové se nemají kudy dostat k Salákově brance.

56:12
Tresty

Vyloučen hráč Jakub Nakládal (Česko), 2 min. za Držení hole
Švédové mají posledn í možnost promluvit nějak do vývoje utkání. Budou hrát přesilovku.

57:12

Domácím se daří i v oslabení. Nejprve ujel Hubáček a střílel Novotný, pak se málem individuálně prosadil Plekanec.

58:24
Tresty

Vyloučen hráč Marek Židlický (Česko), 2 min. za Hrubost

58:24
Tresty

Vyloučen hráč Marek Židlický (Česko), OT 10 min. za Nesportovní chování
Obránce dostal i trest za protesty.

58:31

Trochu nervózní závěr. Hubáček s Čáslavou bránili Haláka a sesypali se na ně čtyři Švédové.

58:31
Tresty

Vyloučen hráč Petr Čáslava (Česko), 2 min. za Hrubost

58:31
Tresty

Vyloučen hráč Patric Hörnqvist (Švédsko), 2 min. za Hrubost
Švédové odvolali brankáře a budou hrát 6 na 4.

58:56
Góly

Carl Söderberg (Švédsko) vstřelil branku (1. gól v sezóně). Stav zápasu Česko - Švédsko 3:1
Minutu před koncem končí Salákova neprůstřelnost. Söderberg prostřelil gólmana ranou k tyčce z pravého kruhu.

59:37

Švédové pokračují v power play. Salák výborně zasáhl lapačkou proti další jejich šanci.

59:55

Puk je ve středním pásmu, Češi dovedou duel k výhře.

Skončila třetí třetina.

Konec utkání.

Vzájemné zápasy

8. února 2024 19:00Česko-Švédsko 1:4
17. prosince 2023 13:00Česko-Švédsko 3:5
9. listopadu 2023 19:00Švédsko-Česko 2:5
6. května 2023 16:00Česko-Švédsko 4:3
18. prosince 2022 16:30Česko-Švédsko 0:4
10. listopadu 2022 18:30Česko-Švédsko 1:4
15. května 2022 19:20Česko-Švédsko 3:5
5. května 2022 19:00Česko-Švédsko 2:1
30. dubna 2022 16:00Česko-Švédsko 9:3
10. listopadu 2021 19:00Švédsko-Česko 4:1
27. května 2021 19:15Švédsko-Česko 2:4
13. května 2021 20:00Česko-Švédsko 3:2P
11. února 2021 19:00Švédsko-Česko 3:2P
20. prosince 2020 9:00Česko-Švédsko 4:1
5. listopadu 2020 13:30Česko-Švédsko 3:1
6. února 2020 19:00Česko-Švédsko 1:2
15. prosince 2019 12:00Česko-Švédsko 1:3
7. listopadu 2019 18:30Švédsko-Česko 1:3
10. května 2019 20:15Česko-Švédsko 5:2
4. května 2019 18:30Česko-Švédsko 0:0
7. února 2019 19:00Česko-Švédsko 5:2
16. prosince 2018 12:00Česko-Švédsko 2:3
8. listopadu 2018 18:20Česko-Švédsko 0:0
6. května 2018 16:15Švédsko-Česko 3:2
26. dubna 2018 19:00Česko-Švédsko 1:3
21. dubna 2018 14:20Česko-Švédsko 3:1
17. prosince 2017 11:00Švédsko-Česko 0:0
8. listopadu 2017 18:00Švédsko-Česko 5:3
29. dubna 2017 17:00Česko-Švédsko 8:4
9. února 2017 19:15Švédsko-Česko 5:2
18. prosince 2016 11:00Česko-Švédsko 4:1
3. listopadu 2016 18:00Česko-Švédsko 6:3
9. května 2016 19:15Švédsko-Česko 2:4
19. prosince 2015 18:00Švédsko-Česko 1:3
5. listopadu 2015 19:15Švédsko-Česko 6:2
1. května 2015 20:15Česko-Švédsko 5:6N
18. prosince 2014 18:30Česko-Švédsko 4:6
8. listopadu 2014 11:00Česko-Švédsko 3:3N
25. května 2014 15:30Švédsko-Česko 3:0
11. května 2014 19:45Švédsko-Česko 4:3N
1. května 2014 16:00Švédsko-Česko 2:3
12. února 2014 18:00Česko-Švédsko 2:4
21. prosince 2013 16:00Česko-Švédsko 1:1N
7. listopadu 2013 19:00Švédsko-Česko 6:0
31. srpna 2013 17:00Česko-Švédsko 0:3
4. května 2013 20:15Česko-Švédsko 1:2
27. dubna 2013 14:00Česko-Švédsko 0:1
7. února 2013 19:00Švédsko-Česko 0:0
16. prosince 2012 15:00Česko-Švédsko 0:0
7. listopadu 2012 18:00Česko-Švédsko 3:1
17. května 2012 20:15Švédsko-Česko 3:4
5. května 2012 20:15Švédsko-Česko 4:1
26. dubna 2012 18:30Česko-Švédsko 5:3
9. února 2012 19:00Švédsko-Česko 0:0N
15. prosince 2011 18:20Česko-Švédsko 1:2
10. listopadu 2011 19:00Švédsko-Česko 2:5
13. května 2011 16:15Česko-Švédsko 2:5
24. dubna 2011 18:00Česko-Švédsko 2:4
10. února 2011 19:30Švédsko-Česko 6:1
19. prosince 2010 16:00Česko-Švédsko 4:1
11. listopadu 2010 18:10Česko-Švédsko 3:4
22. května 2010 14:00Švédsko-Česko 2:3N
13. května 2010 20:15Švédsko-Česko 1:2
29. dubna 2010 19:30Švédsko-Česko 1:1N
19. prosince 2009 16:00Česko-Švédsko 3:4P
5. listopadu 2009 19:30Švédsko-Česko 4:3
7. května 2009 20:15Švédsko-Česko 3:1
14. května 2008 0:00Česko-Švédsko 2:3P
12. května 2008 1:00Švédsko-Česko 5:3