1995/96: Vsetínská jízda, démon Franěk i kauza Vasilev

  13:38
Spanilá jízda extraligovým play-off přinesla Vsetínu obhajobu mistrovského titulu. Ve finále ročníku 1995/96 porazil Litvínov, jenž předtím v semifinále vyřadil ambiciózní Spartu. Její jméno bylo v sezoně spojováno i s kauzou brankáře Ivana Vasileva, jenž strávil rok ve vazbě za podezření ze znásilnění. Statistiky základní části opanoval slávistický tandem Růžička - Ujčík, ale ani tato dvojice nepomohla Slavii překročit brány čtvrtfinále. Poprvé se hrálo exhibiční Utkání hvězd. Dále čtěte: Jak zhasla brněnská Kometa

V seriálu iDNES o deseti ročnících samostatných českých soutěží najdete každé úterý díl k jedné sezoně hokejové extraligy a každý čtvrtek k sezoně v 1.  fotbalové lize.

Vsetínská obhajoba a zlaté loučení Horsta Valáška
Spanilá jízda Vsetína play-off skončila bouřlivými oslavami na domácím stadionu. Poté, co obhájce titulu ve čtvrtfinále vyřadil ve čtyřech zápasech Kladno a v semifinále si stejně hladce poradil i s Českými Budějovicemi, zvládl i finálovou sérii s Litvínovem - 4:1 na zápasy. Hlavním tahounem týmu v play-off byl Jiří Dopita, který přišel před sezonou z Eisbärenu Berlín. Ve 13 zápasech nasbíral 18 bodů za devět branek a stejný počet asistencí.

Obhájit titul se předtím podařilo Jihlavě před jedenácti lety. S mužstvem se po finálovém triumfu loučil kouč Horst Valášek, který dovedl Vsetín z druhé ligy až na samotný vrchol. "Loňské vítězství bylo prestižní, protože jsme hráli proti nedalekému Zlínu. Tenhle titul byl zase hezčí, sehráli jsme výborné zápasy," prohlásil po skončení série dojatý Valášek.

Mistrovský kádr Vsetína: Čechmánek, Pešat - Stavjaňa, Jaškin, Pavelec, Augusta, Srdínko, Veber, Jakeš, Kuboš, Vrla - Tomek, Vlach, Stantien, Dopita, Sršeň, Mařák, Polcar, Galkin, Barus, Zima, Jenáček, Padělek, Hruška, Forch, Tesařík.

Démon Franěk vychytal Spartu

Prohlédněte si
rozsáhlou fotogalerii
ze sezony 1995/96

Po pěti letech se Litvínov probojoval do finále extraligy. V semifinále vyřadil silnou Spartu, když vyhrál v sérii 4:2 na zápasy. Rozhodnutí přinesl penaltový rozstřel v šestém zápasu. Hrdinou se stal brankář Petr Franěk, jenž pustil za svá záda jenom Žemličkovu střelu. Naproti tomu sparťana Ivo Čapka překonali Kysela, Machulda i Jeřábek. Když za stavu 3:1 neproměnil samostatný nájezd David Výborný, vyprodaný stadion explodoval. Sparta byla favoritem, po neúspěchu v předešlé sezoně vydatně posílila mužstvo, ale na nadšený projev Severočechů a skvěle chytajícího Fraňka recept nenašla. Velkou sezonu odehrál v Litvínově veterán Vladimír Jeřábek. "Všichni jsou na větvi z toho, že Jeřábek může být v sedmatřiceti letech vůdčí osobnost ligy. Je to podivuhodné, ale zřejmě tady chybějí hráči střední generace. Naší výhodou také je, že máme hráče, kteří hokej nejen hrají, ale také se jím baví," prohlásil manažer Ivan Hlinka. Litvínov pak ve finále nestačil na Vsetín, Sparta skončila třetí poté, co v zápasech o bronz dvakrát zdolala České Budějovice.

Hvězdný útok Slavii k medailím nedovedl
Ujčík - Růžička - Prorok. Tak vypadala slávistická elitní řada a nejúdernější trojlístek extraligy. Ujčík s 33 brankami vyhrál tabulku střelců, Vladimír Růžička byl se 71 bodem nejproduktivnějším hráčem základní části. Slavia skončila v základní části šestá, v prvním kole play-off snadno vyřadila Plzeň ve třech zápasech, ale ve čtvrtfinále vypadla 0:4 na zápasy s defenzivně hrajícími Českými Budějovicemi. A elitní řadu Slavie zastínila formace Rob - Ťoupal - Pýcha. Na straně Slavie panovalo po vyřazení velké rozčarování. "Nechci se vymlouvat, ale o naší porážce rozhodli rozhodčí už v zápasech v Budějovicích," prohlásil Vladimír Růžička. "Ovlivnili první dvě utkání série, která byla klíčová. Na rozhodčí se od začátku sezóny pořád jenom nadává, ale nic se neděje. To už přece není normální," rozohnil se slávistický kapitán. Právě kvůli rozčarování z extraligového ročníku odmítl účast na MS ve Vídni.

Premiérové Utkání hvězd
Po vzoru zámořské NHL se ve Frýdku-Místku konalo premiérové exhibiční Utkání  hvězd Západ-Východ. Dostaveníčko největších hvězd hostil Frýdek-Místek. Východ vyhrál před zaplněnými ochozy 10:9. Premiéru měly také dovednostní soutěže. Nejrychlejším bruslařem byl ruský bohatýr ve službách Sparty Andrej Potajčuk, nejtvrdší střelu vyslal českobudějovický bek Libor Zábranský. Obránce Slavie Miloslav Hořava z exhibičního duelu odstoupil. Nemohl nastoupit ve své helmě Jofa, povinnou přilbu Cooper odmítl. Nastoupil tedy prostovlasý a po prvním střídání odstoupil. "Mohl jsem to překousnout, ale ze zásady nemám rád, když mi někdo něco přikazuje. Není rok 1985," objasnil své rozhodnutí.

Ebermann spasitelem Plzně
Špatný začátek soutěže a pád na poslední místo přivedlo na střídačku Plzně Bohuslava Ebermanna, jenž se vrátil po dlouhých letech ze zahraničí. A premiéra proti Olomouci, byla úspěšná. Plzeň vyhrála 4:2 a odpoutala se z posledního místa, které přenechala už nastálo Brnu. Západočeši, kterým se i kvůli špatným podmínkám v letní přípravě v začátku soutěže nedařilo, si nakonec zahráli play-off. To hrálo 12 týmů, elitní čtyřka měla v prvním kole volno. Plzeň skončila v tabulce 11. a do čtvrtfinále nepostoupila. V prvním kole prohrála 0:3 na zápasy se Slavií.

Hnilička pozdvihl Kladno, odešla Blue-line
Brankář Milan Hnilička na první pokud v zámoří neuspěl. Po třech letech na farmě New York Islanders si řekl dost a vrátil se do Kladna. S jeho příchodem se tým pozvedl a po tragickém začátku soutěže se posunul do klidného středu tabulky, v základní části soutěže skončil osmý. Ve čtvrtfinále nestačilo Kladno na suverénní Vsetín. Po sezoně bylo zřejmé, že Kladno neudrží svojí elitní řadu Vejvoda - Patera - Procházka. Hráči už měli nakročeno do Sparty, ale nakonec po MS ve Vídni kývli na nabídku AIK Stockholm. "Každý je nahraditelný. První lajna v mužstvu šéfovala, třeba jejich odchod prospěje ostatním. Všechna mužstva nejsou bohatá a snad na nás nějací mladí hráči ještě zbudou. Ovšem musíme se smířit s tím, že nebudeme patřit v extralize k nejlepším," prorokoval kladenský předseda Jágr.

Vasilev strávil rok ve vazbě
Druhý brankář Sparty Ivan Vasilev strávil rok ve vazbě. Ta na něj byla uvalena za podezření z trestného činu znásilnění a ohrožení mravnostní výchovy mládeže. Zatčen byl v polovině října ve Sportovní hale před tréninkem. Nejprve byl obviněn sám, ale potom byla vazba uvalena ještě na Vasilevovy spoluhráče Jiřího Kročáka a Pavla Táborského. Těm měl Vasilev "prodat" dvě nezletilé dívky z Mostu, s nimiž si měli hokejisté "užívat" v regeneračních prostorách Sparty. Táborský v době zatčení hrál ve Vsetíně, Kročák byl stále v týmu Sparty. Kročák s Táborským byli po Novém roce na svobodě, pokračovali v kariéře a dnes hrají v Mladé Boleslavi, Vasilev se po propuštění z vazby prosazoval z první lize, ale nálepky problémového brankáře se nikdy nezbavil.

Třinec porazil v prvním derby Vítkovice
Bývalí hráči Vítkovic se zasloužili o historicky první extraligovou výhru Třince nad Vítkovicemi. Dvema góly se blýskl Roman Kaděra, velkou satisfakci po vítězství cítil brankář Michal Hlinka, o jehož služby Ostravané nestáli a proto zakotvil v Třinci. Utkání se hrálo v přechodném azylu ve Frýdku-Místku, neboť Palác kultury a sportu hostil tenisový turnaj. Třinec skončil v premiérové extraligové sezoně dvanáctý.

Ručinský odehrál jeden zápas za Vsetín
Martin Ručinský se nemohl dohodnout na nové smlouvě s Coloradem. Na jedno utkání nastoupil v extralize. Ne však v mateřském Litvínově, ale ve Vsetíně. Za tým úřadujícího mistra nastoupil ve Vítkovicích, na výhře týmu 4:0 se podílel brankou a asistencí, ale poté hned zamířil za oceán. Přestože o tom, kde v extralize nastoupí, rozhodovaly nabídky klubů a ta vsetínská byla nejvyšší, nakonec za Vsetín nastoupil zadarmo.

Konečné pořadí sezony 1995/96
1. Vsetín, 2. Litvínov, 3. Sparta, 4. České Budějovice, 5. Zlín, 6. Slavia, 7. Kladno, 8. Jihlava, 9. Olomouc, 10. Vítkovice, 11. Plzeň, 12. Třinec, 13. Pardubice, 14. Brno.

 

Brankář Libor Barta byl oporou Komety BVV Brno v extraligové sezoně 1995/96. Pádu klubu do 1. hokejové ligy ovšem nezabránil. "Neměli jsme dost silný tým," říká.

Kladenský bek Marek Židlický překonává vítkovického gólmana Martina Pruska. Židlického marně stíhá Roman Ryšánek.

SOUBOJ CENTRŮ. Kladenský Pavel Patera bojuje o puk s vítkovickým Romanem Šimíčkem. V sezoně 1995/96 v Kladně naposledy působila hvězdná Blue-Line Vejvoda - Patera - Procházka.

Kladenský štírek Otakar Vejvoda se snaží v pádu překonat vítkovického brankáře Martina Pruska. Po sezoně 1995/96 zamířila celá kladenská Blue-Line do AIK Stockholm.

Slávistický kanonýr Viktor Ujčík, člen elitní řady Ujčík - Růžička - Prorok, oslavuje jeden ze svých 33 branek, jež mu vynesla korunu krále střelců sezony 1995/96.

Slávisté Jaroslav Bednář a Andrej Jakovenko gratulují k brance Vladimíru Růžičkovi. Vzadu odjíždí obránce Miloslav Hořava.

Kapitán Slavie Vladimír Růžička se snaží dotlačit puk za záda jihlavkého brankáře Marka Novotného. Řada Ujčík - Růžička - Prorok byla ozdobou extraligového ročníku 1995/96. Růžička se 71 bodem vyhrál kanadské bodování extraligy, Ujčík se stal s 33 brankami nejlepším kanonýrem soutěže.

PENALTOVÉ DRAMA PRO LITVÍNOV. Petr Franěk právě chytá v šestém semifinále ročníku 1995/96 samostatný nájezd Patriku Martincovi. Franěk kapituloval jenom jednou, zatímco sparťan Ivo Čapek třikrát a Litvínov slavil postup do finále.

JSME VE FINÁLE! Hráči Litvínova se sesypali na hrdinu penaltového rozstřelu Petra Fraňka. Litvínov vyřadil v semifinále Spartu. V popředí smutně přihlíží kapitán Sparty Richard Žemlička.

HORKO PŘED ČAPKEM. Sparťané Andrej Potajčuk a Jiří Vykoukal (vlevo) čistí prostor před brankářem Ivo Čapkem. Napravo číhá na příležitost litvínovský Jan Alinč.

Na Valašsku se rodí slavná hokejová dynastie. Vsetín v sezoně 1995/96 obhájil mistrovský titul, což se mu povedlo ještě třikrát a celkem na přelomu století trumfoval hokejové extralize šestkrát.

ZLATÉ OPOJENÍ. Klidná "mistrovská radost" v podání Rostislava Vlacha (vlevo) a Jiřího Dopity. Tomáš Sršeň (vpravo) do rozhodujíncího zápasu s Litvínovem kvůli zranění nenastoupil.

Vsetínský Jiří Dopita (ve světlém) byl v play-off k neudržení. Ve třinácti zápasech nastřílel devět gólů a přidal stejný počet asistencí. Na snímku jej marně stíhají litvínovští Normunds Sejejs (vlevo) a Martin Rousek.

OSLAVY NA LAPAČI. Mužstvo Vsetína obhájilo mistrovský titul. S poháry v stojí popředí kapitán Rostislav Vlach (vlevo) a Antonín Stavjaňa.

HOŘKOSLADKÉ LOUČENÍ. Kouč Horst Valášek se po zisku druhého mistrovského titulu se Vsetínem loučil. Tým dovedl na výsluní z 2. ligy. Na snímku se objímá s brankářem Romanem Čechmánkem.

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
2:0
Hradec Králové
Kometa Brno
0:2
Litvínov
Sparta
2:0
Liberec
Třinec
2:0
České Budějovice
  • Nejčtenější

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

Litvínov skolil Kometu v deváté sérii nájezdů, první vítězství má také Třinec

17. března 2024  20:44,  aktualizováno  21:12

Pardubice a Sparta zatím potvrzují roli favorita, vítězný vstup do letošního play off hokejové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rádi hvězdám pomůžeme rozhodnout, usmíval se Zygmunt po skalpu Komety

18. března 2024  21:24

V neděli zařídily vítězství Litvínova v prvním čtvrtfinále v Brně hvězdy z první formace, v...

Neproduktivní a bez dorážek. Ale doma na ně vlítneme, slíbil Pech

18. března 2024  21:08

Se dvěma porážkami a bez vstřeleného gólu odjížděli hokejisté Motoru České Budějovice z Třince po...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Dovolené už neplánuji. Olomoucký Navrátil o sezoně, vyřazení i osobním progresu

18. března 2024  14:59

Před začátkem extraligové sezony se čekalo, že hokejovou Olomouc potáhnou jiní. Zvučná jména na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...