Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

2000: Když virtuos Růžička zahrál naposledy

  11:00
Praha - Ještě na podzim 1999 byl ve vrcholné formě, hattrickem prakticky sám zničil v pražském derby Spartu. V lednu ale hokejový virtuos Vladimír Růžička náhle oznámil ukončení kariéry. Potichu, bez pompézních tiskových konferencí, v zákulisí slávistického stadionku po zápase, v němž ani nehrál kvůli zranění. A právě ta byla hlavním důvodem jeho náhlého odchodu uprostřed rozehrané sezony. "Trápila mě třísla, pak zase záda. Dnes se liga se zraněním hrát nedá," prohlásil. Střípky z extraligové mozaiky 1999/2000

V seriálu iDNES o deseti ročnících samostatných českých soutěží najdete každé úterý díl k jedné sezoně hokejové extraligy a každý čtvrtek k sezoně v 1.  fotbalové lize.


Dres s číslem 97 dnes visí pod střechou haly v Edenu, sice maličké a omšelé, ale ozdobené čerstvým hokejovým titulem. Velký podíl na něm má bývalý nositel tohoto trikotu, i když teď už nepůsobí jako hráč, ale jako manažer a trenér. Vladimír Růžička.

Hokejová legenda, která přes dvacet let bavila diváky v Česku, Kanadě, Americe i Švýcarsku svými brejky, lišáckými kličkami a hlavně geniálními přihrávkami a zakončením. Dalo by se říct, že Růžička byl český Wayne Gretzky.

Prohlédněte si fotogalerii k ročníku 1999/2000.

V březnu 2000 si zahrál vrcholový hokej naposledy. Z extraligy odešel slávistický kapitán už v lednu, ale chtěl se ještě stylově rozloučit. Zápasem s Litvínovem, klubem, v němž hokejově vyrůstal.

"Možná kdyby ještě Slavia postoupila do play-off, tak se vyhecuju," říkal. "Ale jen na trestná střílení, kdyby třeba brankář upadl..."

Růžička při svém odchodu hodně žertoval, vypadal, jako by ani nebyl pohnutý. "Mám brečet? Jednou to přece přijít muselo," prohlásil centr, který si poprvé zahrál v nejvyšší soutěži už v roce 1979. V šestnácti letech.

Tehdy dal hned při svém prvním střídání gól. Ve svém posledním ligovém zápase o to mohl udělat při posledním střídání, kdyby mu to neznemožnil jeho kamarád z Litvínova, veterán Petr Rosol. Slavia vedla 3:1 a při power play hostů se útočník Skořepa řítil na prázdnou branku. Chtěl nahrát Růžičkovi, jenže toho blokoval právě Rosol a Skořepa tak musel dát gól sám.

Jak se změnil hokej podle Růžičky během jeho kariéry?

UBYLY GÓLY - V hokeji musejí zápasy končit sedm pět, lidi si zařvou, jsou v transu, to je pravá zábava. Když nepadají góly, tak to není ono. Zrušila se červená čára, ale je vidět, že to nefunguje, jen se zatáhla obrana. Za těch dvacet let, co hraju, se hrozně změnila brankářská výstroj. Lapačky jako batohy přes celou šibenici, obrovské chrániče, betony, vesty, rukávy kolem nich plandají. V brance je pořád míň místa. Snad by pomohlo zvětšení brány, kdo ví...
UBYLY OSOBNOSTI Hokej za ta léta zrychlil a je tvrdší. Ale ubývá osobností. Trenéři by si měli víc všímat mladých talentů, věnovat jim víc času. Mě v devíti letech přeřadili mezi dvanáctileté kluky a to byl myslím největší skok mé kariéry. Není možné, aby talent dospěl mezi dorostence a tam úplně zapadl. Jsme malý národ, nevyužité možnosti si nemůžeme dovolit.
BENEVOLENTNÍ VÝKLAD PRAVIDEL Ve fotbale srazíte někoho zezadu a jdete ven. Proto tam začaly padat góly. Ale v hokeji? Nic se nepíská - blokují se hráči bez puku, před brankou drží obránci hokejky, útočník to má těžké. V cizině si také hráči stěžují na rozhodčí, třeba Mario Lemieux to dělal. Ale chtěl bych ho vidět v české lize, končil by po pěti zápasech.
ODCHODY DO NHL Já jsem odešel v sedmadvaceti, někdo odejde v patnácti. Sám nevím, jak poradím synovi Vláďovi. Všichni by si ale měli uvědomit, že Evropané dobyli Kanadu technickým hokejem. Oni hledají hráče jako Jágr, Straka, Lang. Takové, co umějí něco s pukem, umějí bruslit, myslí jim to. Technické, chytré hokejisty. Šílenců co to řežou hlava nehlava mají opravdu dost. Takové si z Evropy brát nebudou.

Vladimír Růžička, 2000

"Opravdu mi to v té chvíli nedošlo," říkal pak litvínovský veterán, který se s Růžičkou sešel v jednom útoku v šestnácti letech. "Liga přišla o hodně, na Růžu se chodilo ve velkém," vysekl mu poklonu.

Růžička patřil od mládí k nejvýraznějším osobnostem své doby. V devatenácti si prorazil cestu do reprezentace, v roce 1985 s ní vyhrál mistrovství světa jako jedna z hlavních postav tehdejší reprezentace.

Ve druhé polovině osmdesátých let se přetahoval s Dominikem Haškem o neoficiální titul nejlepšího českého hokejisty.

Před odchodem do NHL vyhrál dvakrát Zlatou hokejku, Haškovi se to povedlo třikrát. S 543 brankami v nejvyšší domácí soutěži a reprezentaci je druhým nejlepším střelcem československé historie.

Po revoluci odešel do zámoří, hrál za Edmonton, ale v zámoří se proslavil až v Bostonu. "Rosie!" skandovali fanoušci tehdy ještě silného týmu Bruins.

Přes švýcarský Zug se vrátil do Česka a přes druhou nejvyšší soutěž do extraligy. I když o něj stál rodný Litvínov, dal přednost tehdy prvoligové Slavii, prý proto, že se mu postarala o pěkné bydlení v Praze - Hrnčířích.

A vršovickému klubu patří Růžičkovo hokejové srdce dodnes. "Fanatik, který tráví na stadionu dvanáct hodin denně," říkává o něm smířeně manželka Eva.

Tak je tomu v posledních letech, kdy je Růžička manažerem a trenérem, nejinak tomu bylo i v sezoně 1999/2000. Ať už hrával, nebo jen zraněný posedával na tribuně. Anebo když se věnoval mládeži, za níž ve Slavii hraje i syn Vláďa.

Ve své poslední sezoně už hrál hlavně pro diváky. V obranném pásmu byl vidět zřídka, rád kroužíval na červené čáře. Ale když tam dostal dlouhý pas, bylo se na co dívat.

Brankáře překonával s udivující lehkostí. Jednou blafákem do bekhendu, jindy střelou pod víko. Anebo si třeba gólmana položil, odtáhl stranou a objel branku zezadu, aby pohodlně zasunul puk ke druhé tyčce. Snad jen tehdejší vítěz kanadského bodování Richard Král mu svými kousky před brankou mohl konkurovat.

Růžička odešel z ligy rok po triumfu reprezentace na olympiádě v Naganu, kde byl kapitánem mezi hvězdami typu Jágra, Reichla a Dopity. V sedmatřiceti, letos oslavil čtyřicáté narozeniny. Netoužil se někdy vrátit do vrcholového hokeje?

"Nikdy neříkej nikdy," tohle heslo měl Růžička společné s brankářem Haškem, který se nyní po roce vrací do NHL. Slávistický kapitán se ale jako hráč na ledě znovu neobjevil. "To by na tom musela Slavia být hodně špatně, třeba kdyby hrála baráž," říkal. "Ale to se nestalo a já navíc měl na stadionu vždycky tolik práce, že jsem na to ani neměl čas myslet."

Místo toho ale vršovický klub pozvedl jako manažer i jako trenér. Stmelil partu mladých hráčů, přilákal osobnosti typu Kučery nebo Beránka. Svůj smrtící instinkt famózního hokejového centra přenesl i na střídačku, i koučink jako by měl v krvi. Dnes už má velké slovo i u národního týmu coby asistent trenéra Slavomíra Lenera.

"Tati, ještě nekonči," prosil ho malý Vláďa ráno v den jeho posledního zápasu v kariéře. Otec ho neposlechl, ale o osobnost jménem Růžička tím český hokej nepřišel.

Jiří Doležal z HC Slavia Praha (vlevo) a Zdeněk Sedlák z HC Keramika Plzeň v utkání extraligy ledního hokeje, které se hrálo 18.února v Plzni.

Hokejové sbohem řekl Vladimír Růžička při zápase Slavia - Litvínov v sezoně 1999/2000.

Václav Novák ze Sparty padá při atakování pardubického Andreje Novotného

Vsetínští tahouni Dopita a Pardavý slaví postup do finále extraligy 2000. V něm už ale po pěti letech poprvé na soupeře nestačili, titul získala Sparta.

13. dubna - Těsně po prohraném finále se v obličejích vsetínských Čechmánka, Zábranského a Suchého zračí nesmírné zklamání. Navázat na pět titulů v řadě znemožnila valašskému týmu Sparta.

Vladimír Růžička junior právě střílí vyrovnávací gól během letní exhibice na počest odchodu svého otce. Slávistický stadion mohutně aplaudoval.

Skrumáž před sparťanskou brankou při utkání se Vsetínem. Bitvy těchto hokejových velkoklubů byly ozdobou sezony 1999/2000.

Vladimír Růžička v redakci iDNES

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Pardubice
3:2
Třinec
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

Hokejisté uspěli v přípravě i popáté. Na Slovensku vyhráli 4:2, trefil se i Vrána

26. dubna 2024  16:20,  aktualizováno  19:06

Aktualizujeme Čeští hokejisté vyhráli i pátý přípravný duel před domácím MS. V Trenčíně zdolali domácí Slovensko...

ONLINE: Třinec - Pardubice 3:0. Využitá přesilovka, náskok Ocelářů zvýšil Vrána

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  18:35

Sledujeme online Zbývá poslední vítězství. Hokejisté Pardubic mohou v pátek večer oslavit historicky sedmý titul,...

Vlasák míří do Boleslavi ředitelovat, Král zůstává trenérem

26. dubna 2024  14:08

Hokejisty Mladé Boleslavi povede v příští extraligové sezoně jako hlavní trenér Richard Král, jehož...

Odmítl jsi reprezentaci? Tak nejezdi! Hokejový talent si dva roky nezahraje

26. dubna 2024  12:56

Bezpochyby patří mezi velké naděje švýcarského hokeje. Svým přístupem si ale Lian Bichsel pozici...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...