Budoucí kluziště je nejprve nutné podchladit na minus osm stupňů celsia, což bylo za veder posledních dnů hodně složité.
"Normálně plochu podchlazujeme dva dny, teď to trvá o den déle," přiznal ředitel zimního stadionu Radomír Novotný.
Vody se nesmí najednou nastříkat mnoho, jinak led praská. "Mrazit můžeme maximálně třímilimetrovou vrstvičku, vše trvá déle než za chladnějšího počasí," upozorňuje Novotný.
Stejné potíže měli ledaři i na hlavním stadionu Luďka Čajky, kde už se bruslí. Místo dvou dnů se plocha podchlazovala dvakrát déle.
"Museli jsme dokonce stříkat vodu v noci, aby nám vůbec zmrzla," uvedl ředitel. Na starším ze dvou zlínských stadionů má teď led tloušťku čtyři centimetry, personál jej chce zvednout ještě o centimetr.
Ledu si zatím nejčastěji užívají extraligoví hokejisté, kterým začal hlavní blok přípravy. Kvalita ledu podle nich není příliš vysoká, kvůli teplu s tím ale počítali.
"Pro tréninkové účely ale tento led v pohodě stačí," prohlásil útočník Jaroslav Balaštík. "Uvnitř má led minus deset stupňů, na povrchu nulu. Víme o tom, ale víc se za tohoto počasí dělat nedá," krčí rameny Novotný.
Pořádné šoky zažívají organismy ledařů. Do práce chodí v tričkách a šortkách, poté se převlékají do kabátů a čepic.
"Bez toho to nejde. Ochlazení je příjemné jen chvilku, pak už je zima. Přiznávám ale, že naše oblečení vypadá teď v létě docela komicky," usmíval se jeden z ledařů.
Jak se vyrábí led v parném létě? Čtete ZDE