Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

2003: O titulu rozhodlo nejvyrovnanější finále

  10:11
Praha - Bylo to nejdramatičtější a nejvyrovnanější finále v dějinách samostatné české extraligy. Slavia vedla už 3:1 na zápasy, Pardubice se dokázaly vzepřít a vyrovnat sérii. Sedmým zápasem žilo celé město a s ním i velká část hokejové republiky. A o titulu rozhodl jediný gól. "Byla to nádherná propagace hokeje," shodli se po finále oba trenéři: poražený pardubický Říha i slávistický vítěz Růžička. Extraliga 2002/03: Anonymy, trejdy a lhář Duda

Poslední finále, které uzavřelo první dekádu české extraligy, bylo soubojem stylů, taktiky, brankářů, osobností i nadšených mladíků. A hlavně nádhernou hokejovou válkou, která se může měřit s nejkrásnějšími okamžiky moderních dějin tohoto zimního sportu.

Poslední hokejový díl seriálu iDNES o deseti ročnících samostatných českých soutěží.


Na tuhle sérii se dlouho nezapomene. Ač se hrála sotva před třemi měsíci, už vstoupila do historie. Aby mistra určil až sedmý zápas, to ještě hokejové Česko nikdy nezažilo.

V osmdesátých letech sice Košice nebo Pardubice vyhrály titul nad Jihlavou až v posledním možném duelu, tehdy se ale hrálo na tři vítězná utkání. Až Slavia a Pardubice ukázaly divákům sérii, která nabídla přes 430 minut špičkové hry.

"Super zážitek! Snad od Nagana jsem neviděl hezčí a dramatičtější hokej," psal o dubnovém finále extraligy jeden ze čtenářů v diskuzi iDNES. A mnoho dalších mu dávalo svými příspěvky za pravdu.

Byl to krásný, ale i nelítostný souboj. Řízní obránci Duben a Mudroch se sráželi s průbojnými mladíky Dlouhým, Jarošem a Kopeckým, pro zranění museli ve třetím zápase odstoupit Sup, Hruška, Krátoška i Blažek.

Nad střídačkami létaly zvučné hlasy šéfů, kteří občas zahulákali i jeden na druhého: pardubický Miloš Říha s obarvenou kšticí nažluto, slávistický Vladimír Růžička zase v upoceném svetru. "U nás doma jim zahrajeme hodně tvrdou muziku," sliboval po prvních dvou utkáních v Pardubicích.

Finále sneslo srovnání s vrcholnými světovými akcemi - nejkrásnější napínavé bitvy posledních let podle iDNES:

1. Kanada - Česko, semifinále olympiády v Naganu 1998 Česko porazilo ve fantastickém souboji favorizovanou Kanadu na samostatné nájezdy. Branky obou týmů hájili možná nejlepší gólmani historie Hašek a Roy, proto dlouho nepadl gól. Narozdíl od čtvrtfinále s USA patřil Česku úvod duelu, Kanadě zase závěr. V penaltách ale skóroval jen Reichel, Lindros a po něm Jágr trefili tyč a do finále postoupil pozdější vítěz, český národní tým.
2. Detroit - Colorado, semifinálová série Stanley Cupu 2002 Colorado proti Detroitu, aneb znovu Hašek proti Royovi, ale taky fantastické útoky dvou špičkových týmů NHL. Tyhle zápasy ukázaly, že i na úzkém kluzišti se dá hrát překrásný kombinační hokej, který je navíc rychlý a nechybí mu důraz ani tvrdost. Colorado vedlo 3:2, ale strhující série se rozhodla až v sedmém zápase, kdy Hašek nepustil gól, kdežto Roye střelci Red Wings vyhnali z branky. Proti tomuto semifinále bylo finále s Carolinou málem formalitou.
3. Švédsko - Finsko, čtvrtfinále MS 2003 Ještě ve 27. minutě vedli domácí Finové 5:1, pak se ale jejich severský rival zázračně vzepjal a dokázal zápas otočit na konečných 6:5.
4. USA - Rusko, semif. olympiády 2002
5. Finále MS 2001: Česko - Finsko 3:2 v prodl.
6. Finále Stanley Cupu 2001: Colorado - New Jersey 4:3 na zápasy
7. FINÁLE EXTRALIGY 2003 (viz článek)
8. Čtvrtfinále olympiády 2002: Rusko - Česko 1:0
9. Semifinále extraligy 1999: Vsetín - Sparta 3:2.
10. Finále MS 2003: Kanada - Švédsko 3:2 v prodl.

Nechyběly ani rytířské momenty. V posledním utkání si zranění pardubičtí hráči Tomáš Divíšek a Michal Sýkora alespoň oblékli výstroj a postavili se na střídačku.

A když v předešlém zápase na Slavii dostal Michal Mikeska po ráně Jana Hejdy pukem do krku, byl to slávistický protihráč Radek Duda, kdo se u něj první skláněl na pomoc.

Právě tihle dva přitom v sérii patřili k nejnesmiřitelnějším protivníkům. Osekávali se holí, strkali do sebe. Jen chvíli před zmiňovaným momentem Duda pardubického centra hrubě srazil zezadu.

"Mikeska je nepříjemný hráč, ale když jde o život, tak jde všechno stranou. Jsem rád, že to nakonec nebylo nic vážného," řekl slávistický útočník.

"Chtěl bych mu poděkovat, tenhle moment byl od něj krásný," vzkazoval Dudovi přes média pardubický bojovník. "Ale samozřejmě, že v sedmém zápase mu nic nedaruju, jde o titul."

Jenže v posledním utkání to byl právě Duda, který uměním překvapit soupeře vlastně rozhodnul zápas. Ve druhé třetině zařídil jediný gól, když zajel za branku a svým typickým způsobem těsně před tím, než ji objel, nahrál před brankoviště k bližší tyči. Tam stál Sup a s nechtěnou tečí veterána Janeckého zvedl puk pod horní tyčku.

Sup s Dudou patřili k nejvýraznějším osobnostem série. Slavia, která spoléhala víc na propracovanou obranu, navíc mohla stavět na životní formě Hejdy a Kadlece. Pardubice zase táhly hvězdy v útoku: zkušený lišák Lubina rozhodl pátý zápas v prodloužení, Petr Sýkora vířil vzduch před brankou soupeře svou úžasnou rychlostí a kapitán Janecký vnášel do herního projevu rozvahu.

Byl to i souboj dvou mladých útoků, které jakoby reprezentovaly odlišné herní pojetí obou týmů. Pardubičtí Kolář, Koukal a Průcha se prosazovali drzými kličkami, nápaditými nahrávkami a výborným pohybem, zmiňovaná slávistická Kopeckého řada spíš tahem na branku a důrazem. Na všech šest ale byla radost se dívat.

Byla to i válka nervů, které finále otestovalo především u brankářů. Skoro stejně staří Roman Málek a Adam Svoboda vychytali ve finále nulu, Málek dokonce dvakrát. Oba ale dostali i pět branek v jednom zápase a nevyvarovali se chyb. "Dobří brankáři dostávají jen blbé góly," tvrdil v nadsázce Svoboda poté, co jej Duda nachytal nahozením z rohu, po němž puk skončil za brankovou čárou.

Klíčové mimuty série

20. - Neuznaný Beránkův gól: v 1. utkání pro předchozí posunutí branky, Slavia pak už gól nedala a Pardubice vedly v sérii 1:0.
187. - Kolaříkova bomba: Slavia díky téhle střele v 7. minutě prodloužení vyhrála třetí zápas a otočila sérii na 2:1.
317. - Málkův vlastňák: V prodloužení pátého zápasu mířil Lubina nad branku, gólman Málek si ale puk srazil do sítě. Pardubice tím dovršily obrat ve ztraceném zápase a nabuzené pak v 6. zápase sérii vyrovnaly.
401. - Supův zlatý gól: Ve 2. třetině 7. zápasu dal po Dudově přihrávce Michal Sup jediný gól utkání, který rozhodl o titulu pro Slavii.

Slavia už měla titul na dosah, za stavu 3:1 na zápasy dali Jaroš s Dudou slepené góly těsně před koncem druhé třetiny. V tu chvíli to s Východočechy vypadalo bledě, prohrávali 1:3 a organizátoři závěrečné ceremonie dokonce už za pískotu publika přenášeli pohár pro mistra extraligy okolo mantinelů na druhou stranu haly. Jenže Pardubice se dokázaly zázračně zvednout, vyrovnaly a Lubina dal vítězný gól v prodloužení. A v šestém zápase na Slavii vyhráli s přehledem 5:1.

Začínalo se od nuly, rozuzlení nevídaného dramatu se soustředilo do šedesáti minut. Snad nikdy se ještě brankář Málek tolik nezapotil, jako při náporu ofenzivně laděného domácího týmu. "Pardubice byly po vyrovnání série na koni, my jsme tam přijeli bourat. Přijeli jsme jim tam kazit hokej a podařilo se nám to," přiznal hrdina dosud posledního extraligového utkání.

Slavia zvládla o jeden klíčový okamžik navíc, proto se stala mistrem. Poprvé v historii nejvyšší soutěže. "Kdo to neviděl, neuvěří, kam došel český hokej. Jde dobrou cestou, finále se hrálo do těla, naplno," říkal šťastný Růžička, který jako hráč titul nikdy nezískal. Podařilo se mu to až jako trenérovi a manažerovi v jedné osobě, ve Slavii v dubnu 2003.

O posledním, sedmém finále
Dále čtěte:
Sekanou kluky neuplatím, říká zlatý střelec Sup - Mistři věřili v proroctví astrologů - Rozhovor s koučem Slavie - Co říká pardubický kouč Říha - Hráči po finálovém tranzu: bolest a vyčerpání - Prohlédněte si fotogalerii z rozhodující finálové bitvy - Slavia vybojovala hokejový titul - Slavia: jak hokejový nováček dospěl v mistra

O 6. finále
Dále čtěte: Mikeska vzkazuje Dudovi: Díky. Ale nic ti nedaruju x Svoboda: Až se mi z toho točila hlava x Jak Duda pomáhal protivníkovi Mikeskovi x Duda: Hlavně, že je Mikeska v pohodě

O 5. finále
Vše o 5. finále: Doma to rozhodneme, věří slávisté x V kabině Slavie bylo hrobové ticho x Diváci spatřili hokejový pohár. Předčasně. x Lubina: slávisté si byli až moc jistí x Růžička: V úterý si hrábneme na dno sil x Brankáři ve finále. Kouzla i hloupé góly

O 4. finále
Dále čtěte: Slavia šla víc za vítězstvím, tvrdí Šejba x Mikeska: Obrana Slavie je těžko k překonání x Duda skočil na plexisklo a slavil

O 3.finále
Dále čtěte: Ve finále se už hraje hlavně na morálku x Pardubice poprvé v play-off prohrávají x Rošťák Duda nachytal gólmana x Zadáci Slavie utrácejí kvůli gólům x V Pardubicích se fandilo u plátna

O 2. finále
Dále čtěte: Jak na Svobodu? Střílet nahoru x Růžička: Doma bude muzika hodně tvrdá x Koukal se těší na oslavu dvou titulů x Recept na vítězství? Poslat na led Hejdu x Vše o prvním finále

O 1. finále
Dále čtěte: Slavii srazil i uznaný-neuznaný gól x Svoboda měl štěstí, Málek dostal smolný gól

Starší články k jednotlivým sezonám hokejové extraligy a 1.  fotbalové ligy ZDE.

Slávista Radek Duda (vlevo) se spoluhráčem se radují z porážky Sparty.

Slávističtí hokejisté oslavují pojišťovací gól na 5:2 - porazili Spartu a budou hrát finále extraligy.

Pozorný brankář Roman Málek se chystá pokrýt puk, který se blíží k jeho brance.

Pardubičtí hokejisté se opět mohli spolehnout na podporu fanoušků.

Čtveřice rozhodčích poslouchá hymnu před začátkem utkání.

Brankář Málek se vrací do branky, za ní o puk bojují Hejda a domácí Průcha.

Třetí finále přineslo spoustu urputných soubojů.

Malý fanoušek domácích hokejistů.

Marek Posmyk ze Slavie Praha se raduje z prvního gólu, který vstřelil týmu Pardubic ve třetím utkání finálové série.

Rozhodčí se chystá zastavit rodící se bitku.

Petr Koukal z Pardubice (vlevo) v souboji s Adamem Šafferem.

Brazilský fotbalista Adauto.

Urputný boj dokumentuje i tato valná hromada v podání domácího Josefa Beránka (vlevo) a pardubického Oty Janeckého.

Symbolický obrázek čtvrtého finále. Pardubický hráč na lopatkách, gólman Slavie Málek zůstal nepřekonaný.

Pardubičtí fanoušci si barví vlasy před čtrtým finálovým zápasem na Slavii.

Pardubického Davida Pospíšila (vpravo) pronásleduje Petr Kadlec ze Slavie.

Pardubický Petr Koukal sleduje souboj spoluhráče Jana Koláře s Markem Tomicou.

Prostory u mantinelu se často zahušťovaly...

NEJLEPŠÍ HRÁČ PLAY-OFF. Nebýt Romana Málka, hokejová Slavia by těžko vyhrála ligu.

Gólman Málek v brance Slavie těsně po konci zápasu

Takhle se raduje z vítězství v extralize útočník Radek Duda

Zklamaní pardubičtí hokejisté sledují slávistické oslavy titulu

Gólman Slavie Roman Málek zasahuje, v posledním zápase finále udržel nulu

Roman Málek vychytal v rozhodujícím sedmém finále čisté konto, Slavia vyhrála extraligu.

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Česko - Švýcarsko 1:2. Generálka na MS nevyšla, prosadil se pouze Krejčík

5. května 2024  12:21,  aktualizováno  19:05

Také ve třetím utkání na Českých hokejových hrách národní tým prohrál, Švýcarsku v Brně podlehl...

Hertl na mistrovství nedorazí, Vegas ho nepustí. Obrovská ztráta, mrzí Nedvěda

7. května 2024  15:36,  aktualizováno 

Národnímu týmu by se tuze hodil, v případě příletu by okamžitě zabral pozici prvního centra a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec snu o medaili. Hokejová osmnáctka prohrála ve čtvrtfinále MS se Slováky

2. května 2024  16:06,  aktualizováno  22:03

Českým hokejistům se sen o medaili na světovém šampionátu hráčů do 18 let ve Finsku nevyplní. Ve...

Sázka na jasnou jedničku se nevyplatí. Začít by měl Mrázek, myslí si Neuvirth

8. května 2024  6:59

Domácí mistrovství světa v hokeji plánuje bedlivě sledovat. V českém dresu se bude po ledě prohánět...

V kádru rakouských hokejistů na MS je i útočník Rossi z Minnesoty

7. května 2024  19:46

Útočník Marco Rossi z Minnesoty nechybí v nominaci hokejistů Rakouska na mistrovství světa v Praze...

Hokejistou extraligové sezony je Filippi, v play off vládl Kacetl

7. května 2024  19:39

Nejlepším hokejistou extraligové sezony byl na slavnostním galavečeru v Praze vyhlášen Tomáš...

Tlak? Hlavně zážitek! Občas nám někdo naloží, ale to k tomu patří, říká Kondelík

7. května 2024  18:51

Ačkoliv místo v základní sestavě jisté nemá, doposud trenéra národního týmu Radima Rulíka pokaždé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...